Adaletin olmadığı bir toplumda ne gibi sorunlar ortaya çıkar?

Bu bölümde adaletin olmadığı bir toplumda ne gibi sorunlar ortaya çıkar, açıklayınız sorusunu yanıtlayacak kadar fikir edineceksiniz.

Adaletin olmadığı bir toplum adam kayırmanın, hakkın gerçek anlamda yerini bulmadığı bir toplum olarak insanların sırtında bir kambur oluşturur. Bu kambur rahatsızlıkları ifade eder. Böyle bir toplumda baş kaldırılar, şikayet etmeler, huzursuzluk gibi toplumu derinden sarsacak gelişmeler ortaya çıkar. Bunlar toplumun düzenini bozan etkili ve bir an önce çözülmesi gereken sorunlar olarak karşımıza çıkar.

Adalet vicdanları susturacak, insanların huzur, barış ve güven içinde yaşamasını temin edecek boyutta önemli bir olgudur. Bu olguda ortaya çıkan bir sıkıtı bütün toplumda giderek yaygınlaşır ve artık önüne geçilemez duruma gelir. İnsanlar arasında adaletin gereği gibi uygulanmadığı yayıldığında artık toplumsal bir sorun haline dönüşür ki işin tehlikeli kısmı burasıdır. Mesela insanlar haksızlığa uğradığını düşündüğünde, bu sayı giderek arttığında bir araya geliyor ve seslerini duyurmak için gösteri hakkından yararlanıyor. Bu gösterilerde adaletin yanlış uygulandığını dile getiriyorlar. Demek ki adaletin olmadığı bir toplumda karar alıcılara bir karşı çıkma vardır.

Adaleti sağlayan kurumlar işini iyi yapmadığında herkes kendi adaletimi kendi sağlamaya çalışır. Bu da kavgaların, tartışmaların hatta ölümle sonuçlanabilecek kötü ve büyük olayların yaşanmasına neden olur. Bu yüzden yetkili olanların adaleti vicdanların rahat olacağı biçimde hakkıyla yerine getirdiği bir toplum olmak son derece önemlidir. Böylelikle toplumda bir huzursuzluk, güvensizlik meydana çıkmaz. Herkes yargının vereceği kararlardan emin olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski