Bilenler Konuşmaz Konuşanlar Bilmez Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince bilenler konuşmaz, konuşanlar bilmez sözü ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.

Bilenlerin konuşmaması bilgeliktendir. Bilgelik bir şeylerin farkında olmak ve haddini bilmek demektir. Çok konuşanların bilmemesi de cahilliği ifade eder. İnsanlara saygınlık getiren genelde az konulmaktır. Çok konuşup kafa ütülemek cahillere yakışan bir tutumdur. Zaten onlar da böyle davranıyor. Asıl doğru olan bilge insanların yaptığı gibi gevezelikten kaçınmaktır.

Bilmek insana olgunluk verir. Bu anlamda baktığımızda bilgisi çok olan kişiler genelde çok konuşma taraftarı değildir. Bilinçli, bilgisini artırmış kişiler her şeyin farkındadır. Halbuki hiçbir şeyden anlamayan çok konuşan kişilere gelince onların da aslında ne kadar bilgisiz olduğunu görürüz. Burada cahil ve alim kimselerin karşılaştırılması söz konusudur. Alim olan bilge kişidir. Çok şey öğrenmiş, hayattan çok ders almış artık olgun bir kişiliğe ulaşmıştır. Bu yüzden bilgeliğinin etkisiyle konuşmaya gevezeliğe gerek duymaz. Cahiller ise boş tenekeyi andırır. Her konuda mutlaka diyecekleri vardır.

Sonuç itibariyle bilgili ve bilgisiz olmak durumu insanın konuşmasını veya sessizliği seçmesini etkileyen bir faktördür. Okuyan insanlar sahip oldukları ilmin olumlu etkisiyle daha ağırbaşlı oluyor. Okumayan, cahil cühela takımı da sırf gevezelik olsun diye gürültü çıkarır. Dolayısıyla bilenler sadece bilgi edinmekle kalmıyor, kendini, haddini hududunu da biliyor. Her yerde konuşmanın insana yakışmadığını fark ediyor. Ama bilmeyen diye nitelendirilen cahil kesim ise sanki her şeyden anlıyormuş, söyledikleri doğruymuş gibi gevezeliğe daha yatkındır. Bu da hoş bir şey olmadığı gibi sn derece iticidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski