İki ayağını bir pabuca sokmak deyiminin anlamı nedir?

Bu bölümdeki metni inceleyerek iki ayağını bir pabuca sokmak deyiminin anlamı nedir ile ilgili kompozisyon için kısaca fikir edinebilirsiniz.

Günlük hayatımızda bazı kişileri bir işi yapmaları için baskı altına aldığımız zamanlar olur. Yani o kişi üzerinde ciddi anlamda bir baskı hisseder. Böyle bir durumda bir zorlama vardır. Bir işi yapması için insanı acele ettirdiğimizde onun iki ayağı bir pabuca girmiş olur. O anda üzerindeki baskıyla işi normal ve sağlam bir şekilde yapamaz. El ayağına dolaşır, ne yapacağını şaşırır. Bu da işi zora sokar.

İnsanları bir konuda zora soktuğumuz bu durumlar için iki ayağını bir pabuca sokmak deyimini kullanırız. Aslında böylesi zorlamalar çok doğru değildir. Yani işin güzelce yapılması için yavaş yavaş çalışmak daha iyidir. Ne gerek var insanları zorlayıp da acele ettirmeye demeden duramıyor insan. Bir yere gidecek olsak işte daha hazırlanmadın mı, ne bekliyorsun şeklinde sarf ettiğimiz cümleler karşımızdaki kişiyi de sinirlendirir.

Mesela eve misafir gelecek olsa evin hanımı çocuklara ortalığı toplamaları konusunda elinizi çabuk tutun, bir an önce evi temizleyin, silin süpürün diye söylenirse çocukların iki ayağını bir pabuca sokmuş olur. Bu tür çarçabuk yapılan işlerde de elimiz ayağımıza dolaşır. Demek ki sanki bir yere geç kalmışız, da acilen yetişmemiz gerekiyormuş gibi yanımızdakini acele ettirmek aslında insana hata yaptırır. Böyle aceleci tutumları bırakmalıyız.

Kısaca belirtecek olursak sakin olmak gerekir. Sakin kaldığımızda işlerimizde bir aksilik yaşanmaz. Her iş bir şekilde yoluna girer. Anlayacağınız insanları bir işi yaptırmak için acele ettirmemeliyiz. Şunu söylemek isterim ki birinin zorlaması ile iş yapılmaz. İş en güzel usulüne uygun ve olması gereken şekilde çalışılarak yapılır. Baskı ve zorlamayla yapılan işten güzel bir sonuç alınmaz. Bundan dolayı kimseyi bir iş sırasında zorlamamalı, baskı altına almamalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski