Yanlışı Gören ve Elini Uzatmayan Yanlışı Yapan Kadar Suçludur Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyip yanlışı gören ve elini uzatmayan yanlışı yapan kadar suçludur sözü ile ilgili kompozisyon yazısı için fikir edinebilirsiniz.

Gördüğümüz yanlışları düzeltmeye çalışmak insanlar için çok önemli bir erdemdir. Eğer bir yanlışa şahit oluyor da ona elimizi uzatmayıp hiçbir şey yokmuş gibi davranıyorsak o zaman en az yanlışı yapan kadar suçlu sayılırız. Bilindiği gibi bir insan kötü bir şey yapıyorsa suçlu oluyor. Suç olan davranışlar da istenmeyen ve düzeltilmesi gereken türdendir. Bu nedenle yanlışı gördüğümüzde onu düzeltecek biçimde davranmalıyız.

Bir yerde yanlış varsa onun düzeltilmesi gerekir. Yanlış bir şey yapmak suç olduğuna göre yanlış karşısında suskunluğumuzu koruyorsak bu suça ortak oluyoruz demektir. Bir yanlışa denk gelirsek iyi bir insan olarak onu düzeltmek için çabamızı ortaya koymalıyız. Yani yanlışı gördüğümüzde burada o işi düzeltmek işçin elimizi uzatmak gerekir. Arkamıza bile bakmadan dönüp gitmek, yanlışı görmemezlikten gelmek insanlığa sığmaz.

İnsanlar suça meyilli varlıklardır. Bazen nefsimize uyar, işin sonunu düşünmeden yanlış bir yapabiliriz. Bu kötü bir şey olduğu için suç teşkil eder. Bizim suçumuzu gören bu yanlışa el uzatmalıdır. Yahut da biz başkasının suçuna tanık olduğumuzda ona müdahalede bulunmalıyız. Bir daha o suçun işlenmemesi için, aynı yanlışta ısrar edilmemesi için el uzatıp onu düzeltmeliyiz. Bir şeyin suç olduğunu bildiğimiz halde başımızı bir yana çevirip görmemiş gibi yaparak çekip gidersek o zaman o yanlışı yapan kadar biz de suçluyuz.

Kısacası insanlar aklı olan varlıklar olsa da bilerek veya bilmeyerek suça karışabiliyor. Kötü bir şey yapanlar da toplum nazarında suçludur. Çünkü söz konusu davranış zaten kötüdür ve birilerine zarar verecek cinstendir. Bu yüzden suçları önleyici adımlar atmalıyız. Başka bir deyişle yanlışa rast geldiğimizde onu yapanı bu yanlış yoldan çevirmeliyiz. Bilmiyorsa güzelce bunun yanlış bir davranış olduğunu söylemeliyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski