Ebru sanatıyla ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.

Bu bölümde yazdığımız metnin sorusu: Ebru sanatıyla ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.

Kendisine ait özel fırça ve boyaları olan, kitre denen bir maddeyle yoğunlaştırılmış su üzerinde yapılan desenlerin bir kağıda geçirilmesi sanatına ebru denir. Ebru bir süsleme sanatı olarak bilinir. Kağıt süsleme sanatları arasında bilinen en eskisi ebru sanatıdır. Orta Asya taraflarından geldiği düşünülmektedir. Kağıt bezeme ve süsleme sanatlarının en gözdesidir. Tam olarak ilk kez nerede ortaya çıktığı bilinmiyor. Bir rivayete göre İran'da doğup İpek Yolu vasıtasıyla Anadolu'ya geldiği söylenmektedir.

Ebru sanatının yapılması için kitre adında yoğun bir sıvı gerekir. Bu sıvının üzerinde çeşitli desenler çizilir. Daha sonra kağıdın bir yüzü bu sıvının üzerine kapatılır. Bir müddet bekledikten sonra kağıt kaldırılır. O anda çizdiğiniz desenler kullandığınız boyalara göre kağıda geçmiş olur. Ebru sanatı göze hitap eden bir sanattır. Tamamen hayal gücünüze bağlı olarak şekil, desen ve farklı renklerden yararlanılır. Bu sanatı farklı kılan da bu benzersiz şeklidir. Ebru yaparken sonsuz bir deneme fırsatı vardır. Her insanın kendi bakış açısına göre hangi deseni oluşturmak istediğine bağlı olarak benzersiz ürünler ortaya konur.

Kısacası yoğunlaştırılmış ve suyla karıştırılmış kitre üzerinde insanların eşsiz hayal dünyasından izler taşıyan farklı boyalar kullanılarak icra edilen şekillerin kağıda dökülmesine ebru denir. Ebru hat sanatıyla birlikte de kullanılmıştır. Eski kitap ciltlerinin kapaklarında da ebruya rastlandığı bilinmektedir. Süsleme sanatı olarak bilinir. Ortaya büyüleyici eserler çıkarmak için çok özel bir alandır. İnsanlardaki estetik zevki sanatla bütünleştiren ebruya gereken önemi vermeliyiz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski