El Yarası Geçer Dil Yarası Geçmez Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince el (bıçak) yarası geçer dil yarası geçmez atasözü ile ilgili kompozisyon yazınız için fikir edinebilirsiniz.

Bedenimizdeki yaralar vücudun kendini onarmasıyla zaman içinde iyileşir. Ancak dille açılan yaralar öyle kolay kolay geçmez. Dil kötü anlamda kullanıldığında onulmaz yaralara sebep olur. Buna yürek yarası derler. El yarası ile dil yarası karşılaştırıldığında dil yarasının çok daha ağır bir yara olduğunu söyleyebiliriz. Vücudumuzun bir yerinde yara olursa bu bir süre sonra geçer, iyileşir. Oysa dil yüzünden oluşan yara hiç geçmez. Çünkü dilden bazen öyle ağır ve sert sözler çıkar ki bunlar karşı tarafın çok zoruna gider. Yani o kişiyi söylediğimiz ağır sözlerle ciddi anlamda üzmüş oluruz. Dilden çıkan acı bir söz, kalpte iyileşmeyecek yaralar açar.

Kim olursa olsun bazen insanlarla aramızda anlaşmazlıklar yaşanır. Söz ve davranışlarımız birbirimizi incitebilir. Burada dilin keksin yönünü gösterdiğimizde karşımızdaki insana sinirden çok acı sözler söyleyebiliriz. Bu sözler o kadar acı verir ki sözlerin muhatabı olan kişide geçmeyecek yaralara neden olur. İşte bu dil yarası hiçbir zaman geçmez. Aradan uzun yıllar da geçse o yaranın izi bir yerde kalır. İnsan unutmuş gibi görünse de dil yarasının yol açtığı hasarı kapatmak kolay değildir.

Gönül yıkmak diye bir deyim vardır. İnsanların gönlünü yıkmak dilimize neden olduğumuz bir kötülüktür. Kalbimiz o kadar hassastır ki onu yaralayan dildir. Bu yaranın iyileşmesi de el yarası gibi kolay olmaz. Dolayısıyla dil yarası bıçak yarasına benzemez. Bıçağın yarası ne de olsa bir zaman sonra kabuk bağlayıp kapanacaktır. Oysa dilin açtığı yara kapanmıyor. Onu unutmak mümkün olmuyor. Canımız yanıyor, içimiz acıyor. Çünkü kalbimiz kırılmış oluyor. Bu kalp onu diliyle kıran kişiye karşı bir daha doğrulmuyor.

Sonuç olarak dili bıçak gibi keskin değil de kalpleri iyileştirici yumuşatıcı şekilde kullanmak gerekiyor. İnsanların birbirine güzel sözler söylemesi her şeyden daha önemlidir. Yaralı kalplerin huzur bulması için buna gerçekten ihtiyaç var. O yüzden konuşmadan önce dilinizi tutun, sözlerinizin nereye varacağını bir kez de olsa düşünün. Dilinize hakim olmayıp da kötü sözler söylediğinizde bunların kalpte vereceği yıkımı onarmak mümkün değildir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski