Sporda Şiddet ve Akran Zorbalığı ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü tamamladığınızda sporda şiddet ve akran zorbalığı ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir sahibi olacaksınız.

Sporla ilgili bir faaliyette akranlar öncelikle kendi iyi anlaştıkları, kanka olarak gördükleri kişilerle takım oluşturur. Bu okul çağında sıklıkla gözlenen bir durumdur. İyi oynayamayan arkadaşlarını takıma almak istemezler ve onları dışlarlar. Bu sporda akran zorbalığına bir örnektir. Bazen de maç esnasında kavga çıkabilir. Karşı takım oyuncusuna tekme tokat girildiği de olur.

Televizyonda seyrettiğimiz maçlarda bile birine fiziksel ve sözlü şiddet uygulayan oyuncularla karşılaşıyoruz. Hatta bazı oyuncular hakemin kararından hoşlanmayıp hakemin üzerine bile yürüyor. Bunlar da sporda şiddetle ilgili karşılaştığımız örneklerden bazılarıdır. Spor sosyalleşmek ve sağlıklı kalabilmek için günümüzde çok etkin bir daldır. Böyle faydalı bir alanı zorbalık ve şiddetle kirletemeyiz. Açık söylemek gerekirse şiddet ve zorbalığın gölgesinde spor yapılamaz. Spor saygıyı, dürüstlüğü, uyumlu olmayı, kardeşliği, birlikteliği gerektirir. Kimi insanlar için spor hayatına kendisidir, kimileri için ilgi alanıdır. Binlerce insan günümüzde sporla ilgilenmektedir. Belki de hayatın verdiği stresi sporla atıyorlar. Bu durumda spor vazgeçilmez bir alan olarak hayatımıza renk katıyor. O yüzden sporun içinde zorbalık ve şiddete asla yer verilmemelidir.

Sonuç olarak spor şiddet ve zorbalık oldun diye değil, daha güçlü bir vücut daha güzel bir sosyal etkileşim olsun diye vardır. İnsanlar spor yaparak hem daha sağlıklı bir yapıya bürünürken hem de sosyalleşiyorlar. Bu anlamda spor müsabakalarında hiçbir zaman zorbalık olmaması gerekiyor. Şiddet zaten nerede olursa olsun kabul edilemez bir şeydir. Dolayısıyla spor yaparken veya maç seyrederken birbirimize karşı anlayışlı ve uyumlu olmalı, kardeşliği bozacak davranışlardan kaçınmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski