Görme Engelli Kişilere Nasıl Yardımcı Olabiliriz Bilgilendirici Metin

Bu bölümü inceleyince görme engelli kişilere nasıl yardımcı olabiliriz ile ilgili bilgilendirici metin yazacak düzeye ulaşacaksınız.

Bildiğiniz gibi bu hayat görme engelli kişiler için son derece zordur. Bir yere gidip gelirken, yapılmak istenilen bir iş sırasında, okulda, çarşıda bizim en önemli yardımcımız gözümüzdür. Gözümüz sayesinde dünyayı aydınlık görebiliyoruz. Görme engelliler için ise dünya kapkaranlıktır. Bu anlamda onlara hayatı kolaylaştırmak hepimizin üzerinde önemli bir sorumluluktur.

Yanımızda bir yerde görme engeli biri olduğunu fark edersek öncelikle insanlık vazifemizi yapmalıyız. Ona nasıl yardımcı olabileceğimizi sormalı ve izni dahilinde elimizden geleni yapmalıyız. Eğer görme engelli bir sınıf arkadaşımız varsa onun kula giriş çıkışlarında, sınıfa ulaşmasında yardımcı olabiliriz. Ders sırasında tahtada yazan notları göremeyeceği için onun defterine bu notları biz yazmalıyız. Ders bitiminde bu yazıları ona okuyabilir, konuyu daha iyi anlamasını sağlayabiliriz. Dışarıda oyun oynadığımız sırada görme engelli biri varsa onu da aramıza almalıyız. Asla kenarda bekletip sanki bizden değilmiş gibi dışlamamalıyız.

Mesela dışarı çıkıp pazara falan gittiğimizde orada görme engelli birileri olabilir. Bir şeyler almak istediğinde onun işlerini kolaylaştırmalıyız. Hatta gerekirse evine kadar aldığı yiyecekleri biz taşımalı, ona eşlik etmeliyiz. Bir yoldan karşı tarafa geçmeye çalışıyorsa koluna girip na araba çarpmaması için yardım edebiliriz. Hastane, banka gibi kurumlarda kuyrukta bekleyen görme engelliler olabilir. Onların durumunu yetkili bölüme bildirip işlemlerini önce yapmalarını rica edebiliriz. Görüldüğü gibi yaşam şartları bizim için nasılda görme engelliler için çeşitli durumlar mevcuttur. Onları böyle sıkıntılı bir durumda incitmeden desteklemeli, işlerini büyük oranda kolaylaştırmalıyız. Zaten onların dünyası karanlık, bari biz onlara yardım ederek bir nebze olsun katkıda bulunalım. İşte o zaman insanlık görevimizi layıkıyla yapmış sayılırız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski