İstediğini Söyleyen İstemediğini İşitir Kompozisyon

Bu bölümü incelediğinizde istediğini söyleyen istemediğini işitir sözü ile ilgili kompozisyon yazacak duruma geleceksiniz.

Ağzımız dilimiz var diye önüne gelene kötü söz söyleyeceğiz diye bir şey yoktur. Belki bazı şeylere çok kızabiliriz. Canımız yandığı için karşımızdaki kişiye ağır laflar etmek isteriz. Fakat biz her istediğimizi söylediğimizde karşıdaki kişi bunu alttan almaz. Onun eli armut toplamıyor. Yani birine ağır söz ettiğimizde o da bize misliyle karşılığını verir.

Biz ağzımıza geleni söylemekte ısrar edersek karşı taraftan da aynı hamleler gelecektir. Çünkü sözlerimiz o kişiye dokunur, canını azıtır, anlayacağınız onun zoruna gider. O da sinirlenip bir kan kusar. Hoşumuza gitmeyecek, kaldıramayacağımız laflar duymak istemiyorsak dilimizi kontrollü biçimde kullanmalıyız. Ne dediğimizi kulağımız duymalıdır. Bir şey söylemeden önce sonuçlarının ne şekilde olabileceğini öngörmeliyiz. Biri bize kötü laflar söylerse ne hissederiz, bu az çok bellidir. Öncelikle üzülürüz, sözün kötülüğüne göre zorumuza gider. O lafları söyleyen kişiye biz daha kötüsünü söyleriz. Demek ki bir şey söylemeden önce karşımızdaki insanların neler hissedebileceğini göz önüne almak gerekiyor.

Kısacası dil her tarafa döner. Ağzımızdan çıkan ok gibi acı sözler karşı tarafı incitecektir. Muhatabımız olan kişiler de bunun acısını aynı veya daha ağır derecede kötü sözlerle bizden çok geçmeden çıkaracaktır. Dolayısıyla dilimize sahip çıkmalı, insanların gücüne gidecek kelimeler söylemekten kaçınmalıyız. Böyle yaparsak bizim de canımız yanmaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski