Merhamet ile İlgili Bilgilendirici Metin

Bu bölümü tamamladığınızda merhamet ile ilgili bilgilendirici metin yazacak kadar fikir edinmiş olacaksınız.

Merhamet acımayla karışık şefkat duygusunun davranışlarımızda gözlenen durumudur. İnsan merhamet duygusuna sahipse karşısındaki kişilere, canlılara çok babacan davranır. Onları incitmeden sevgiyle davranır. Çok zor zamanlar geçiren insan ya da hayvanlara acıyarak bakmamıza neden olan, gözlerimizdeki yardım etme bakışı tam anlamıyla merhametten kaynaklıdır.

Merhamet olmasa insanlar birbirine daha anlayışsız ve kırcı bir şekilde davranır. Merhamet sayesinde daha ılımlı bir tutum geliştiriyoruz. İnsan olduğumuzu, bir kalbimiz olduğunu merhamet duygusuyla hatırlıyoruz. Yüreğimiz zorda olanların acısını paylaşıyor. Mesela deprem oluyor, İnsanlar hayatını kaybediyor Enkazda klanların düştüğü duruma üzülüyoruz. Onlara yardım etmek için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kendi evimizde rahat edemiyoruz. Aklımız hep onlarda kalıyor. Yaşanılan çaresizlik karşısında elimizden geldiğince onların derdine derman olmak için çabalıyoruz. Bütün bu insani duygularımızı harekete geçiren aslında merhamettir.

Sonuç itibariyle bir insanın, bir canlının düştüğü kötü ve acınası durumlarda merhamet duygumuz açığa çıkar. Burada söz konusu kişinin ya da canlının içinde bulunduğu üzücü durum bizi de üzmüş oluyor ve ona karşı acıma duygusu yaşadığımızı davranışımızla, sözümüzle belli ediyoruz. Bu yüzden ona çare olacak bir şey yapmak istiyoruz. Merhamet duygusu ağır bastığı için kalbimiz bu acıya dayanamıyor ve onlara yardım etmek için çırpınıyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski