Tiyatro ile İlgili Bilgilendirici Metin

Bu bölümü tamamladığınızda tiyatro ile ilgili bilgilendirici metin yazacak şekilde fikir edinmiş olacaksınız.

Bir ya da birden çok olayın karakterler aracılığıyla sahnede canlandırılarak karşılıklı konuşma şeklinde izleyiciye aktarılmasına tiyatro denir. Tiyatroda karakterler canlandırdığı kişinin ruh haline bürünür. Onun hissedeceği duyguları olduğu gibi yansıtır. Bu duyguyu canlandırma sırasında gerek hal ve hareketleriyle gerekse sözleriyle eyleme dönüştürerek seyircilerle buluşturur.

Tiyatro diğer bütün sanatları içinde barındırır. Bir bütün halinde eyleme dönüştürür. Bu anlamda tiyatro gerçeğin yansımasıdır diyebiliriz. Sahne sanatları denince akla ilk gelen tiyatrodur. Kendine has bir iklimi vardır tiyatronun. Sahne, dekor, kostümler bütün her şey oyunun içeriğine ve izleyiciye verilmek istene mesaj göre şekil alır. Oyunun kısa veya uzunluğuna bağlı olarak bir ya da birden çok perde kullanılır. Her seyirci tiyatro eserinde kendinden bir şeyler bulur. Tiyatronun insanların kalbine dokunması, duygularını harekete geçirmesi etkileyici olmasına bağlıdır. Ayrıca tiyatro toplumsal sorunları ele alabileceği gibi bireysel konulara da değinebilir.

Anlayacağınız sanat dalları arasında tiyatronun gerçek hayata çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla tiyatro kaynağını, ham maddesini gerçek hayattan alır. Kısacası tiyatro gerçek hayatın oyun yoluyla sahneye aktarılmasıdır. Bu aktarma sırasında her şey gerçek hayattan alınır. Aynı zamanda tiyatro diyalog üzerine kurulu olduğu içinde birden fazla karakteri sahnede görebiliriz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski