Aşağıdaki kutulardan birer öge seçerek kısa bir hikaye oluşturunuz.

Bu bölümü inceleyip 5. sınıf Türkçe dersi için istenen aşağıdaki kutulardan birer öge seçerek kısa bir hikâye oluşturunuz etkinliğini yapabilirsiniz. Kutulardan seçtiğimiz ögeleri koyu renkle belirttik.

Küçük yaşta babasını kaybeden Mete, annesiyle yaşıyordu. Okuldan sonraki zamanda simit satarak evin geçimine katkı sağlıyordu. Artık simitçi çocuk olmuştu. Annesi daha önce bir yerde çalışmaya başlamıştı. Dersleri aksamasın diye oğlunun çalışmasını istemiyordu ama Mete bunu kabul etmedi. Israrla çalışıp para kazanıp annesine destek olmak istediğini söyledi.

Bir bayram günü erkenden kalkıp bayram namazına gitti. Eve gelince annesinin ellerini öperek onunla bayramlaştı. Oruç bittiği için bu sabah güzel bir kahvaltı yaptılar. Mete, simit tepsisini aynına alıp her zamanki simit fırınının yolunu tuttu. Bugün bayram olduğu için insanlar kahvaltıda simit, börek, katmer gibi unlu mamüllere ayrı bir ilgi gösteriyordu. Mete bu özel günün sunduğu fırsatı kaçırma istemiyordu.

Mete tepsisini simitle doldurduktan sonra mahalle arasında simitçi diye bağırarak gezmeye başladı. Onu gören çocuklar hemen yanına koştular. Bazı aileler de bayram ziyaretleri için evden çıkmışlardı. Herkes etrafına doluştu. Kısa bir süre içinde bütün simitlerini sattı. Çok yüklü bir miktarda para kazanmıştı. Gözlerinin içi gülüyordu. Aynı zamanda bazı insanla Mete'ye bayram harçlığı bile verdiler. Onun bu yaşta çalışmasının doğru olmadığını söyleyenler de vardı. Hatta birkaç çocuk onunla alay bile etti. Senin şu anda evinde olman gerekmiyor mu diye söylenenler de oldu.

Çocuklarının Mete ile alay ettiğini gören aileleri, onlara kızıp emeğe saygı duymaları gerektiğini söylediler. Bu konuşmalar üzerine alay eden çocuklar Mete'nin yanına gelip ondan özür dilediler. Biz haddimizi aştık, senin nasıl şartlarda yaşadığını bilmeden hadsizlik ettik diye özürlerini belirttiler. Mete de gönlü saf ve temiz olduğu için zaten hepsini hemen affetti. Simitleri de bittiği için hızla eve döndü. Annesine çok para kazandığını mutlulukla anlattı. Onda sonra ana oğul birlikte babasının kabrine gidip dua ettiler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski