Bir Ulusun Dili Yurdudur Ulusal Dil Yok Olursa Ulusal Duygu da Yok Olur Kompozisyon

Bu yazıyı inceleyince bir ulusun dili yurdudur ulusal dil yok olursa ulusal duygu da yok olur konusu ile ilgili kompozisyon yazısı için fikir edineceksiniz.

Bir milleti diğerinden ayıran en belirgin özellik her birinin kendine ait bir ulusal dili olmasıdır. Ulusal dil millet olarak bizi bir bütün yapan ve güçlü kılan bir etkendir. Ulusun dili aslında o ulusun yurdudur diyebiliriz. Çünkü insanlar kendilerini en doğru ve rahatça ana dilleriyle ifade ederler. Biz bir şey anlattığımızda vermek istediğimiz mesajı, duyguyu, ses tonunu kendi dilimizle daha iyi ayarlayabiliriz. Yabancı dil kullanarak halimizi, anlatmak istediğimiz bir meseleyi tam anlamıyla anlatamayız. Yani anlatsak da mutlaka bir şeyler eksik kalır.

İnsan bir misafirliğe gittiğinde yabancı bir evde yatıya kaldığında nasıl çekinir, kendini rahat hissedemez. Ana dilimiz dışında yabancı dille konuştuğumuzda da bu huzursuzluğu içimizde hissederiz. Dolayısıyla en önemlisi ulusal dilimize sahip çıkmak, onu düzgün bir biçimde kullanmak ve yabancı dillerin istilasından korumalıyız. İşten veya okuldan eve geldiğimizde çantamızı bir yere koyuyoruz, elbiselerimizi değişip rahat kıyafetler giyip yemeğimizi yiyor, çayımızı içiyor, bir kanepeye uzanıyoruz. Burada demek istediğim insan hiçbir yerde evindeki gibi rahat hissedemez. Bu durum dilin kullanımında da geçerlidir. Kendi dilimizi evimiz gibi görmeli, onu kullanırken evimizdeki rahatlığı hissettirdiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

Sonuç olarak her ulusun dili kendisi için çok kıymetlidir. Ulusal dil ulusal duyguyu yansıtan en etkili araçtır. Onu özenle kullanmadığımızda, yabancı dillerin olumsuz etkisine bıraktığımızda aslında ulusal duygunun da yok olmasının önünü açmış oluyoruz. Anlayacağınız hepimizin bu milletin bir ferdi olarak öncelikli görevi dilimizin kıymetini bilmek ve onu layık olduğu yere taşımaktır. Böylece milli duygumuzu, kendi içimizdeki iletişimi daha doğru bir şekilde yansıtabiliriz. Kısacası dilimiz bizim yurdumuzdur. İnsan da yurdunu her türlü tehditten korumak için gözünü dört açmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski