Şahin ile deve avlanmaz ne demek?

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince şahin ile deve avlanmaz atasözünün anlamı ne demek konusunda kompozisyon yazmak için fikir alabilirsiniz.

Küçük şeyleri yapmak için gereken bir araçla büyük işler yapılamaz. O yüzden her işin kendine uygun araçlarla halledilmesine önem vermeliyiz. Bir amacımız gereği bir şey elde etmek istiyoruz diyelim. Onu elde etmek için hangi tür bir araç lazımsa onu kullanmalıyız. Kendisi ile çok küçük işler yapılan bir aracı büyük işler başarmak için devreye soktuğumuzda sonuç başarısız olacaktır.

Mesela amacımız kuyu kazmak olsun. Kuyu kazmak için büyük bir kazamaya gerek var. Biz kazmayı bırakıp küçük çekiçle toprağı eşelersek istediğimiz sonucu elde edemeyiz. Görüldüğü gibi küçük işlerde kullanılan bir aracı, çok daha büyük bir iş için kullanmaya kalktığımızda boşa çaba harcamış oluruz. Dolayısıyla hangi işi başarmak istiyorsak, onun için gereken en uygun aracı, eşyayı yanımıza almalı, işimizi onunla görmeliyiz. Yoksa boş leye uğraşmış oluruz. Yorulduğumuz da yanımıza kar kalır.

Sonuç itibariyle her işi yapmanın kendine uygun özellikleri, yolu yordamı vardır. Uygun yöntemi kullanmadan bir iş yapmaya kalmak başarısızlıkla sonuçlanacağı gibi boş zaman kaybı demektir. O kadar uğraşmış olmamıza rağmen elimize bir şey geçmediğini, istediğimizi elde edemediğimiz görünce ise büyük bir hayal kırıklığıyla karşı karşıya kalırız. Bunun başka bir açıklaması yoktur. Verdiğimiz emeklerin boşa gitmemesi için işimizi doğru düzgün yapabilmek için en gerekli yöntemi kullanmak her zaman için daha doğrudur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski