Yaptığı hayır ürküttüğü kurbağaya değmemek anlamı nedir?

Bu bölümdeki metni incelediğinizde yaptığı hayır ürküttüğü kurbağaya değmemek atasözünün anlamı nedir konusunda kompozisyon yazmak için fikir sahibi olacaksınız.

Bazen bir hayır yapmak isteriz. Burada iyi bir niyet söz konusudur. Fakat bir kaş yapayım derken göz çıkarmış oluruz. Bu da o hayrımızın yarardan çok zarar verdiği anlamına gelir. Herkes bir konuda zorda kalabilir. Bu durumda ona yardım etmek isteyenler olacaktır. Yardımın amacı sorunu çözmek ve o kişiyi bu zor durumdan, zarardan kurtarmaktır. Ancak yapılan yardımlar düzgün bir şekilde olmazsa o zaman yararından çok zarar verebilir. Bu da o yardımın hiçbir şey ifade etmemesi demektir. O zaman keşke bu işe hiç bulaşmasaydım durumuna düşeriz.

Ortada çözülmesi gereken bir mesele vardır. Biz onu çözmek için tamamen iyi niyetli olarak bir şey yapmaya kalkarız. Ancak bir dikkatsizlikten veya başka bir nedene bağlı olarak işi düzelteyim derken iyice bozarız. Bu durum yaptığımız hayrın ürküttüğümüz kurbağaya değmemesi gibi bir şeydir. Eğer işi tamamen bozacaksak o zaman bu yardımın, yaptığımız hayrın da bir anlamı kalmıyor. Demek ki bir iyilik, yardım veya hayır yapmaya kalktığımızda her şeyi iyice düşünmeliyiz. Adımlarımızı sağlam şekilde atmalıyız. Bu işin ne gibi sonuçları olabileceğini öngörmeliyiz. Ya hayrımız yarardan çok zarar verirse diye düşünmeliyiz. Bu düşüncelerle işimizi sağlam yapmalıyız ki kimseye bir zararımız dokunmasın.

Görüldüğü gibi iyi niyetle yola çıkılan her durumda sonuç istediğimiz gibi güzel olmayacaktır. Bu yüzden yapıyorsak oldukça dikkat etmeliyiz. İşi düzletmek için yaptığımız girişimimizin düzgün olmasına, yararının çok olmasına ve kimseye bir zarar vermemesine özellikle dikkat etmek gerekiyor. İnsan hayır yaparken tam anlamıyla iyi kalpliliğinden, iyi niyetinden buna kalkışıyor. Dolayısıyla amaç yararlı olmaktır. Hiçbir zarara yol açmamak için de dikkati elden bırakmamalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski