Bir İşi Bilen Yapar Bilmeyen Eleştirir Yapamayan Çamur Atar Kompozisyon

Bu yazıyı inceleyerek bir işi bilen yapar, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar sözü ile ilgili kompozisyon yazacak düzeyde fikir edineceksiniz.

Bir işi bilmek kişiye büyük avantaj sağlar. Başkasının zorlandığı, ne yapacağını bilmediği bir işi asıl o işten anlayan kişi hiç zorluk çekmeden kolaylıkla yapar. Çünkü işin püf noktasına, bütün ayrıntılarına hakimdir. Nerede nasıl davranacağını çok iyi bilir. Hangi yöntemi kullanacağını, o işin usulünün ne olduğunu işi bilen daha iyi yapar.

Yapmaya çalıştığı iş hakkında alan bilgisi olmayan biri baktı olmuyor, onu başarıyla yapanları eleştirmeye başlar. Yani ben yapamıyorum, o yapabiliyor, yiğidi öldür hakkını yeme diyeceğine yapılan işin olumsuz taraflarını söylemeye başlar. Bu da aslında kendisi yapamadığı için biraz istememezlikle ilgilidir. Yapamıyorsun bari yapana laf etme diyesim geliyor onlara.

Bir de işi yapmaya çalıştığı halde hiç bir şey anlamayan vardır ki en kötüsü bunlardır. Çünkü o işi eline yüzüne bulaştırır. Bu tür kişiler eleştiriden de öte artık çamur atmaya başlar. Yani kıskançlık mı desem, ya da farklı bir çekememezlik mi desem bilemiyorum ama alnının akıyla işin hakkından gelene çamur atar. Onu küçümsemeye, başlar. Bu yaklaşım da çok çirkindir.

Sonuç olarak işi bilene hak ettiği saygıyı göstermek gerekir. Biz yapamıyoruz, anlamıyoruz veya bilmiyoruz diye başkasını kötülemeye hakkımız olmadığını düşünüyorum. Bir insan bir işi güzel ve başarılı bir şekilde yapabiliyorsa, hakkını vermek lazımdır. İlla eleştirmek, çamur atmak gerekmiyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski