Dalga Geçmek ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü incelediğinizde dalga geçmek ile ilgili kompozisyon yazacak şekilde fikir edinmiş olacaksınız.

İnsanlarla küçük düşürme niyetiyle alay ediyoruz ama aslında küçük düşen bizim insanlığımızdır. Çünkü insanlarla dalga geçtiğimizde onurumuzu, başkalarının bize duyduğu saygıyı yerle bir ediyor ve ayaklar altına alıyoruz. Dolayısıyla alay etmek insanı rezil eden çirkin bir davranış biçimidir.

Bazı insanlar alay etmeyi bir marifetmiş gibi görüyor. Yanındaki bir arkadaşını bir kusurundan dolayı tiye alıyor. Herkese onun bu halini sanki çok iyi bir şey yapıyormuş gibi gülerek söylüyor. Onlar da o kişiyle dalga geçmeye başlıyorlar. Çoğunlukla aynı mahallede yaşayan, aynı okulda ve sınıfta olan çocuklarda alay etme durumuyla karşılaşıyoruz. Çocuktur belki bazı şeylere akılları ermiyor, dalga geçmenin iyi bir şey olmadığını bilmiyorlar ama kendilerine böyle yapılsa mutlaka üzülürlerdi. Bu konuda ailelerin, okulda eğitimcilerin insanlarla dalga geçmenin iyi bir şey olmadığını çocuklara öğretmesi gerekiyor. Çünkü bazı çocuklar henüz yaşları küçük olduğundan alay etmenin kötü bir şey olduğunu bilmiyor.

Mesela ben küçükken Adı Mustafa olan bir çocuk vardı. Onunla herkes Mustafa Mıstık, arabaya kıstık diyerek alay ederdi. O da buna üzülürdü. Hatta bu konuda kavga çıktığı bile olmuştu. Dolayısıyla alay edilen kişi buna sinirlenir ve karşı tarafla kavgaya tutuşabilir. Bunlar istenmeyen durumlardır. En iyisi akıllı bir insan olmak ve kimseyle dalga geçmemektir.

Sonuç olarak alay etmenin kabul edilebilir bir tarafı yoktur. hepimizin bazı kusurları olabilir. Boyumuz kısa, dilimiz lal, adımız komik, üstümüz yırtık veya eski diye kimsenin illa bizimle alay etmesine gerek yoktur. Önemli olan anlayışlı olup herkesi olduğu gibi kabul etmektir. Bu yüzden bizler dalga geçmenin kötü olduğunu bilmeli ve kimseleri alaya almamalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski