Dildeki Kirlenmenin Günlük Yaşama Etkileri Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıya bakınca dildeki kirlenmenin günlük yaşama etkileri ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir sahibi olacaksınız.

Dilimizi ne kadar doğru kullanırsak insanlarla kurduğumuz iletişim de o kadar doğru olur. Bizler konuşurken karşılıklı bir etkileşime giriyoruz. Anlatmak istediğimiz şeyleri dilimiz aracılığıyla ifade ediyoruz. Bu durumda cümlelerimizin, konuşurken seçtiğimiz kelimelerin mesajı doğru bir şekilde yerine ulaştırması gerekiyor. Yani anlaşılır ve düzgün bir Türkçe kullanmamız kendimizi daha doğru anlatmamız için çok önemlidir.

Dildeki kirlenme iletişimin doğru kurulmasına mani olur. Bir yerde yanlış anlaşılma olur. Ne demek istediğimizi tam olarak karşı tarafa iletemeyiz. İnsanlar dilin kullanımında hassasiyet göstermez. Argo ve kaba sözler kullananların sayısı artar. Bu da dil bilincine sahip olan kişileri ciddi bir şekilde rahatsız eder. Dili insanlarla anlaşmak için kullanıyoruz. Böyle önemli bir role sahip olan iletişim aracını doğru kullanmak hepimizin sorumluluğudur. Yozlaşmış, değişime uğramış bir dille konuşmak insanlar da itici gelir. İyi bir konuşmanın temelinde doğru kullanım ve aslına uygun kelimelerin seçilmesi ardır. Bunlar bozulmaya uğradıysa anlatım da etkililiğini kaybeder. Mesela bazı insanlar iyi bir hatiptir. Onlar saatlerce karşınızda konuşsa hiç usanmazsınız. Çünkü dili güzel ve etkili kullanıyorlar. Burada dil kirlenmesi yoktur. Oysa dildeki kirlenme konuşmanın bu beğeni çeken tarafını da yok edecektir.

Kısacası dildeki kirlenme günlük hayatımızda kuracağımız iletişimin aksamasına yol açar. Cümlelerin anlaşılır olmaması insanlarla kurduğumuz diyaloğu da olumsuz etkileyecektir. Dildeki kirlenme günlük yaşamda anlaşmayı da olumsuz yönde etkiler. İletmek istediğimiz mesajları aktarırken bu kirlenmenin etkisiyle yanlış anlaşmalara yol açabiliriz. Bir dilim açık ve anlaşılır olması çok önemlidir. Vermek istediğimiz mesajı doğru olarak iletmesi önemlidir. Şayet dilde bir kirlenme olduysa konuşmalar, anlata istenilenler de yerine düzgün biçimde ulaşamaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski