Tutum ve davranışlarımızda ölçülü olmak ne demektir?

Bu bölümdeki yazıya bakınca tutum ve davranışlarımızda ölçülü olmak ne demektir, kısaca açıklayınız konusuna cevap verecek duruma geleceksiniz.

İnsan ilişkileri laubaliliği kaldırmaz. Birbirimize karşı bütün davranışlarımızın da ölçülü olması gerekir. Tutum ve davranışlarımızda ölçülü olmaktan saygı sınırını aşmamak gerektiğini anlıyorum. Yani haddimizi aşmamak demek istiyorum.

Ne kadar samimi olsak da her insanın sinirlenebileceği bir çizgi vardır. Bu çizgiyi geçen tutum ve davranışlar karşı tarafın kırıcı ve sert tepkiler vermesine yol açacaktır. Dolayısıyla saygıyı elden bırakmadan aradaki mesafeyi koruyarak davranmalıyız. Sulu şaka falan yapmamalıyız. Biz beki iyi niyetle bunu yapsak da karşı tarafın damarına basmış olabiliriz. Bu da hoş olmayan şeylere neden olur. Tutum ve davranışlarımızda ölçü olmazsa, aradaki mesafeyi ayarlayamaz, haddi aşan davranışlar gösterebiliriz.

Karşımızdakinin de bir insan olduğunu, ölçüyü aşarsak beklenmeyen tepkilerle karşılaşacağımızı unutmamalıyız. İnsan ilişkilerinde ölçülü olmayı sağlayan bir denge vardır. Bu denge terazi tartısı gibidir. Onu bozduğumuzda ilişkiler de bozulur. Bir ilişkiyi güzelleştiren saygı ve ölçülü tutumdur. Demek ki samimi olduk diye herkese istediğimiz gibi davranacağız diye bir şey yoktur. Her insanla aramızda bir uzaklık var. Bunu belirleyen çizgiler ekseninde davranmak daha uygundur.

Sonuç olarak bir insanlarla bir aradayken, onlarla konuşurken, iletişime geçerken mesafenin biz belirlediği sınırları aşmamalıyız. Bu sınırları aşmamayı sağlayan en büyük etken de ölçülü olmaktır. Ölçülü olmak saygı duyan bir anlayışın getirdiği güzel bir tutumdur. Bunu yoksa saymak insan ilişkilerinin bozulmasına, kalitenin düşmesine, sulu şakaların artmasına, ve anlaşmazlıklara da yol açacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski