Hiçbir Baba Çocuğuna Güzel Terbiyeden Daha Üstün Bir Hediye Veremez Kompozisyon

Bu bölümü inceleyince hiçbir baba, çocuğuna, evlâdına güzel terbiyeden, güzel ahlaktan daha üstün bir hediye veremez ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.

Terbiye güzel ahlak demektir. Babalar çocuklarına miras bırakırlar. Onların bırakacağı bu mirasın güzel ahlak olması çok önemlidir. Çünkü bir insan için en gerekli şey güzel terbiyedir. Terbiye olan davranışlar toplum içinde sergilediğimiz güzel davranışların tamamını kapsar. Bunlara bakarak başka insanlar bizim aile terbiyesi alıp almadığımızı anlayabilirler.

Babaların çocukların yetişmesinde, onları güzel ahlak edinmesinde önemli bir yeri vardır. Çünkü evlatlar babalarını örnek alırlar. Onun gibi olmaya , onun gibi davranmaya çalışırlar. Baba çocuğun gözünde örnek alınması gereken rol model kişidir. Bu anlamda babanın günlük hayattaki davranışlarına, tavırlarına çok dikkat etmesi gerekiyor.

İnsanların edindiği, iyi, güzel olan davranış biçimleri güzel ahlak anlamına gelir. Bir insan neyi benimsediyse bütün davranışları o yönde olur. Demek ki önceliğimiz iyi ve güzle bir ahlaka sahip olmaktır. Bunun için de bir çocuğun önce babasında bu ahlakı öğrenmesi gerekiyor. Babasından güzel ahlak öğrenen bir çocuk belki de dünyanın en anlamlı, en üstün hediyesini almıştır. Hediye derken illa somut bir nesne, en sevdiğimiz bir eşya gibi düşünmemeliyiz. Asıl önemli olan hediye manevi, değeri yüksek olan hediyelerdir. Bunların başında ise güzel ahlak gelir.

Babanın çocuğun yanında dürüst olması, yalan söylememesi, insan ilişkilerinde anlayışlı ve nazik, saygılı olması, kötülüklerden uzak durması, düşünceli, iyilik etmeyi seven bir karakterde olması, görgüsüzlük etmemesi çocuğa çok güzel bir örnek teşkil edecektir. Çocuk da bu güzel davranışları görerek öğrendiği için kendi hayatında uygulamaya çalışacaktır. Zaten bir çocuğun güzel ahlaka sahip olmasını herkes ister. Babalarımız da bize böyle güzel bir mirası bırakırsa bundan daha iyi bir hediye olamaz değil mi?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski