Sözcüğün Yanlış Anlamda Kullanılması 10 Örnek Cümle

Bu bölümü incelediğinizde sözcüğün yanlış anlamda kullanılması ile ilgili 10 tane örnek cümle yazabilecek biçimde fikir alacaksınız.

1. Bu hizmetlerin karşısında hak ettiğin fiyatı fazlasıyla alacaksın. (Hizmet karşısında ücret ödenir, fiyat değil. Bu yüzden fiyat sözcüğü bu cümlede yanlış anlamda kullanılmış.)

2. Geçen gün tartıştığınız meseleyi bütün ayrımlarıyla bana tek tek anlattı. (Burada konunun bütün ayrıntıları anlatılmak isteniyor. Ayrım kelimesinin kullanılması yanlış olmuş.)

3. Elektrik kaçağı bulunan kablolara dokunursanız ölüm şansınız artar. (Bir olumsuzlukla karşılaşma ihtimali için risk kullanılması gerekir. Şans uygun olmamış.)

4. Hentbol takımımız bu maçı kazanması yüzünden finale çıktı. (Finale çıkma olumlu bir durum olduğu için yüzünden yerine sayesinde kullanılması gerekirdi.)

5. 2023 hayatımda birçok yeniliğin yaşandığı tarih oldu. (Sadece yıl belirtilmiş. Bu durumda tarih oldu yerine yıl oldu olmalıydı.)

6. Gösterime giren film o dönemde yaşanan bütün gelişmeleri kaplıyor. (Kaplıyor bu cümlede anlamına uygun kullanılmamış. Kapsıyor kelimesi daha uygundur.)

7. Bana destek olman yüzünden tüm sıkıntıları kısa sürede aştım. (Destek olmak iyi bir şey olduğu için yüzünden atılmalı, oraya sayesinde kelimesi konulmalıdır.)

8. Mızıkçılık oyunbozanlara özgün bir davranış olarak bilinir. (Has bir davranış demek istediği için özgün değil de bu anlama gelen özgü kelimesi kullanılmalıdır.)

9. Örnek olay dersin somutlaştırılmasında etkili bir öğrenim yöntemidir. (Derste kullanılan yöntemlere öğretim yöntemi ifadesi kullanılır. Öğrenim yanlış olmuş.)

10. Böyle geniş bir alana pamuk dikilmesi fabrikamızın gelirini ikiye katlayacak. (Pamuk ekilen bir üründür. Dikilmesi yerine ekilmesi getirilmelidir.)

11. Saçlarının bu kadar kısa zamanda büyümesi çok şaşırtıcı geldi bana. (Saç, tırnak gibi şeyler büyüme değil uzama özelliğine sahiptir. Büyümesi yerine uzaması getirerek bu yanlışlığı giderebiliriz.)

12. İnsanlar arasında ayrıntı yapmanı hiçbir şekilde doğru bulmuyorum. (İnsanlar arasında yapılan bu seçici ve ayırt edici tutum ayrıntı olarak değil ayrım olarak ifade edilir.)

13. Trafikteki dikkatsizliği yüzünden büyük bir kaza olmasını sağladı. (Yanlış bir hareketi kötü bir olaya yol açmış. Sağladı olumlu durumlarda kullandığımız bir kelimedir. Sağladı yerine yol açtı veya neden oldu getirmeliyiz.)

14. Tevfik, çekimser bir insandır, herkesin içinde konuşmaz. (İnsanların içinde konuşmaktan kaçınan, bu konuda utangaç olan biri için çekingen kelimesi daha doğrudur.)

15. Senin çizdiğin fotoğraf sergiye gelenlerin büyük beğenisini topladı. (Çizdiğimiz şeyler için resim sözcüğü kullanılır, fotoğraf ise çekilen bir şeydir. Burada fotoğraf kullanımı yanlış olmuş, resim sözcüğünü kullanmalıyız.)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski