Yalanın İpi Kısadır Kompozisyon

Bu bölümdeki metni bitirdiğinizde yalanın ipi kısadır atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak düzeyde fikir edineceksiniz.

Yalanın ipinin kısa olması demek gerçeklerin kısa sürede açığa çıkması demektir. Yani yalan uzun süre varlığını sürdüremez. Çok geçmeden bunun bir yalan olduğu ortaya çıkar. Hepimiz bazen kimsenin gerçeği bilmemesi gerektiğini düşünerek çareyi yalanda ararız. Vaziyeti kurtarayım diye yalan söyleriz. Fakat bunun öyle sandığımız gibi bize bir faydası olmaz.

Mesela yalan söyleyip başkalarını kandırmış oluruz ancak bir zaman sonra çok daha köyü şeylere yol açabiliriz. Kötü bir şey olduysa bunu açıkça söylememiz daha doğrudur. İnsanları yalanla aldatınca maalesef elimize bir şey geçemeyecektir. Yalan söylerken karşımızdaki kişiler için bilmese daha iyi olur diye düşünürüz ama aradan çok bir zaman geçmeden bu yalanımızı herkes öğrenir. O zaman insanlara nasıl bir açıklama yapacağız? Yüzümüz kızarmış olacak, insanların bize güvenini kırmış olacağız. Bu daha kötü değil mi?

Yalan söyleyerek kendimizi, garantiye aldığımızı düşünüyorsak yanılıyoruz. Bir yerde bir açık verilir. Gerçek kendini güçlü bir şekilde belli eder. Bu yüzden yalanla bir yere varılamaz. İnsanlar başı sıkıştığında yalanı bir çare olarak görür ama bu onları kurtarmaya yetmez. Kısa zaman sonra her şey bütün gerçekliğiyle anlaşılır. Demek ki yalan sadece geçici olarak insanı sıkıntılı bir durum karşısında idare eder.

Sonuç olarak yalanı bizi zor durumdan kurtaran bir cankurtaranmış gibi görmemeliyiz. Eğer bir yalan söyleyecek olursak bunun kısa süre içinde ilgili kişiler tarafından yalan olduğunun anlaşılacağını bilmeliyiz. Bu yüzden ne yaşarsak yaşayalım her şeyi doğru bir şekilde anlatmak gerekiyor. Yalanın kimseyi zor durumdan kurtardığı hiçbir yerde görülmemiştir. Onun ipi kısadır ve bu ipin sonu gelince yalan da belli olacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski