Yalnız Yaptıklarımızdan Değil Yapmadıklarımızdan da Sorumluyuz Kompozisyon

Bu bölümü inceleyip bitirdiğinizde yalnız yaptıklarımızdan değil yapmadıklarımızdan da sorumluyuz cümlesinin anlamı ile ilgili kompozisyon yazacak seviyeye ulaşmış olacaksınız.

İnsan olarak üzerimize düşen bazı görevler vardır. Bunları yapmak için içimizde büyük bir sorumluluk taşırız. Hepimiz hayatın içinde iyi veya kötü bir şeyler yaparız. Bunları yaptığımızda ortaya somut şeyler çıkar. Kimisi iyi ve güzel sonuç verirken kimisi de havada kalır. Yani yaptıklarımız etrafımızda bazı şeylere yol açar. Bu yüzden yaptığımız şeylerden sorumluyuz.

Mesela bazen kötü bir davranışımız çevremizdekilerin üzülmesine neden olur. Onlar da çıkar bütün bunların sorumlusu sensin diye bize sert tepki gösterebilir. İşte ne yaptığımıza dikkat etmek gerekiyor Fakat yapmadığımız şeylerin de sorumlusu olma ihtimali vardır. Bir durum karşımıza çıkar. O anda harekete geçme veya geçmeme arasında bir ikilem yaşarız. Sonra aman, boş ver, beni ilgilendirmez deyip çekip gideriz. Burada belki olaya müdahale etsek iyi bir şey olacak ya da kimsenin zarar görmemesini sağlayacağız Oysa biz beni alakadar etmez deyip yolumuza devam edersek bunun da sorumlusu biz oluruz. Anlayacağınız neleri yapıp yapmamak konusunda biraz akla uygun hareket etmeliyiz. Dolayısıyla her iki durumda da sorumlu olduğumuz konular var. Davranışımız güzle bir şeyin olmasına katkı sağlayacaksa onu yapmalıyız. Birilerine zarar verecekse ondan kaçınmalıyız. Her durumda başkasının iyiliğini, yararını gözetmeliyiz.

Eğer bir şey yapacaksak bu iyi olmalıdır. Çevremizdekilere yararı dokunacak, kimseyi üzmeyecek bir şey olmalıdır. Yapmadığımız şeyler de mantıklı şeyler olmalıdır. Elimizde imkan varsa, olaya el atıp durumu düzeltme gibi bir fırsata sahipsek o zaman onu yapmalıyız. Yok ben karışmam deyip kötü bir şeyi önlemezsek bunun da vebalini üzerimizde taşırız.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski