Bireyler arası farklılıklara saygı duymakla ilgili bir şiir öykü ya da gazete haberi bularak yazınız.

4. sınıf Türkçe için bu bölümdeki şiir ve öykünün sorusu: Bireyler arası farklılıklara saygı duymakla ilgili bir şiir öykü ya da gazete haberi bularak yazınız. Buradaki şiir ve kısa öyküyü inceleyip fikir edinebilirsiniz.

Bireyler arası farklılıkları hoş görmeliyiz
Herkese insan olduğu için kıymet vermeliyiz
Farklı özellikte olanları da aramıza alıp
Onlarla birlikte hoş sohbetler etmeliyiz

Her farklılık bize göre bir zenginlik demektir
İnsanın en büyük hatası kendini beğenmektir
İnsanların bireysel olarak farklı olması
Saygılı ve hoşgörülü olmayı gerektirir

Herkesin karakteri, huyu suyu farklı
Hoşgörülü insanlar daima anlayışlı
İnsanlarla kardeşçe yaşamak için
Her farklılığa karşı saygı duymalı

Öykü: Bu yıl okulumuza kenar mahalleden maddi durumu zayıf olan bir arkadaş nakil geldi. Biz öteki arkadaşlarımızla birkaç yıldır aynı sınıfta okuyoruz. Ama bu yeni gelen bize göre çok farklı biri. Hem notları düşük, hem ekonomik durumları oldukça kötü. Hem de bize göre daha çekingen bir özelliğe sahip. İlk günlerde arka sıralarda yalnız oturan bu arkadaşın adı Emine'dir. Emine bizim aramıza pek katılmıyordu. Teneffüslerde kendi başına bir köşeye çekiliyor, derin düşüncelere dalıyordu. Biz de diğer arkadaşlarla her zamanki gibi şen şakrak oyunlar oynuyorduk.

Bizim arkadaşlardan İrem, Emine'ye farklılığından, maddi durumunun düşük oluşundan dolayı onu küçümseyerek baktı. Aslında ona karşı bu bir saygısızlık demekti. Biz İrem'e bu yaptığının çok yanlış olduğunu anlattık. Bireyler arası farklılıklara saygı duymamız gerektiğini, ne kadar varlıklı ailelerden gelsek de o da bizim gibi bir insandır. Yani kimsenin kimseye üstün bir tarafı olmadığını, her insanın eşit olduğunu, farklı özelliklerinin de küçümsenmemesi, hoş karşılanması gerektiğini anlattık. İrem önceleri bunu kabullenmekte zorlandı. Durumu öğretmen de fark edince o da İrem'le konuştu. Bu tavrının çok ayıp bir şey olduğunu, insanlardaki, bireysel farkılıklara saygı duyulmasının önemini anlattık. İrem de bir gün Emine'nin yanına giderek ondan özür diledi. Artık aramızda pek bir mesafe kalmadı. O günden sonra Emine'yi aramıza aldık. Bizimle oynamaya başladı. Artık o da içimizden biri oldu.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski