Bu dil bu milletin ses bayrağıdır dizesiyle şair ne anlatmak istemiştir?

Bu bölümde okuyup fikir alacağınız yazının ilgili sorusu şöyle: Şiirde geçen "Bu dil bu milletin ses bayrağıdır." dizesiyle şair ne anlatmak istemiştir?

Şairin bu dil diye kastettiği dil, ana dilimiz Türkçe'dir. Türkçe bu milletin ses bayrağıdır derken, dilimizin milletimizi temsil eden bir bayrak gibi olduğunu anlatmak istemiştir. Hani her millet temsil eden bşr bayrak olur ya, dil de milletleri sesiyle temsil edendir. Yani konuşma dilimiz ses anlamında bayrağımız demektir.

Biz herhangi bir bayrağa baktığımızda onun hangi millete ait olduğunu anlıyoruz. Bu dünyada öyle bir millet olduğunu biliyoruz. Dil de milletlerin kendine has konuşma ve anlatım aracı olarak sesini dünyaya duyuran bir bayrak görevi üstlenmiştir. Bu yüzden her millet için kendi ana dili çok kutsal bir öneme sahiptir. Bildiğiniz üzere ay yıldızlı al bayrağımız var. Ona toplum ve millet olarak çok değer veriyoruz. O bizi diğer milletlerden ayıran en önemli göstergedir. Dilimizde sesimizi, alfabemizi, konuşmamızı, yazmamızı ifade ederken yine bizleri başka milletlerden ayıran en belirgin özelliğimizdir. Bu da onun bir bayrak gibi olması demektir.

Kısaca söylersek dilimiz sesimizi tüm dünyaya duyurmamızı sağlayan en önemli araçtır. Onula kendi varlığımız açıkça dünya sahnesinde ortaya koymuş oluyoruz. Ayrıca kendi, içimizde birbirimizle en güzel şekilde dilimizle iletişim kuruyor, konuşuyor ve anlaşıyoruz. Bu nedenle dilimizin ne kadar önemli bir ses bayrağı olduğunu aklımızdan çıkarmadan yaşamalıyız. Onu düzgünce ve doğru biçimde kullanmaya her zaman özen göstermeliyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski