Cömertlik toprağa verilmiş Hak’tan ve Hakk’ın gizli hâzinesi toprakta dizelerinden ne anlıyorsunuz?

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince cömertlik toprağa verilmiş Hak’tan ve Hakk’ın gizli hâzinesi toprakta dizelerinden ne anlıyorsunuz sorusunu yapacak düzeyde fikir edineceksiniz.

Toprağın öyle bir cömertliği vardır ki size bol bol her şeyi verir. Bunların karşılığında ise hiçbir şey istemez. Ancak burada asıl olan bu cömertliğin toprağa Hak tarafından verilmiş olmasıdır. Hakk’ın gizli hazinesi olarak anlatılmak istenen aslında cömertliktir. Bu hazine de toprağın içinde gizlidir. Onu işledikçe bu hazineye ulaşma imkanına sahibiz.

Bildiğiniz gibi toprağı işlemek toprağa bir şeyler ekmek, ona çapa vurmak, suyunu vermek, bakımını yapmaktır. Bu emeklerin karşılığında ise toprak biz beklentimizin üzerinde verimli olacak mahsuller vermektedir. Mesela buğday ekiyoruz, ektiğimiz çok daha fazlasını toprak bize veriyor. Elma, armut, vişne gibi ağaçları toprağa dikiyoruz. Bu ağaçları suluyoruz. İlaçlıyoruz. Dibini kazmayla çapalıyoruz. İyi bir bakım yaptıktan sonra bu ağaçlar büyüyor, zamanı gelince çok daha fazla meyve yetiştirerek bize cömertçe veriyor. Bunun bir karşılığını beklemiyor. İşte burada toprağın ne denli cömert olduğunu anlıyoruz. Bu cömertlik de toprağa Hakk’tan verilmiş gizli bir hazine olarak karşımıza çıkıyor.

Sonuç olarak toprakta bir cömertlik var. Bu değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Biz insanlar aklımızı kullanıp da toprağı işlemeye devam etmeliyiz. Bu anlamda çalışmak toprağın bu imkanından yararlanmak gerekiyor. Kısacası toprak öyle sessiz sedasız bekliyor gibi görünebilir ama aslında bağrında nice hazineler saklıyor. Bu hazinelere ulaşmak da bizim uğraş ve çabalarımıza bağlıdır. Eğer topraktaki cömertliği açığa çıkartmak istiyorsak onu işlemeliyiz. Ekip biçmeli, ürün hasat etmeliyiz. Biz toprağa ne kadar emek verirsek bunun karşılığında çok güzel şeyler alacağımızdan şüphe etmemeliyiz. Çünkü toprak son derece cömerttir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski