Niçin Yazıyoruz Nasıl Yazmalıyız Kompozisyon

Bu bölümü tamamladığınızda niçin yazıyoruz, nasıl yazmalıyız ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.

İnsan her şeyi içine atabilseydi, kimseyle paylaşma ihtiyacı duymasaydı o zaman sosyal bir varlık olmazdı. İnsanda yaşadığı, gördüğü, hissettiği şeylerle ilgili bir paylaşma gereksinimi vardır. Sevindiğimiz bir şeyi, öğrendiğimiz önemli bir haberi, büyük üzüntü yaşamamıza neden olan bir olayı mutlaka tanıdıklarımızla paylaşma gereği duyarız. Hatta bazen yazar olanlar tüm topluma, insanlığa hitap edecek yazılar kaleme alır. Onların hitap ettiği kesim daha geniştir. Paylaşmak insanın doğasında olan bir özelliktir.

Duygu ve düşüncelerimizi, eleştirilerimizi, acı ve neşeyi hep paylaşmak isteriz. Bunu yaparken kimi zaman konuşarak, anlatarak kimi zaman da yazarak paylaşma yoluna gideriz. Bunlar arasında yazarak paylaşmak çok daha etkili olanıdır. İnsan kendini en iyi ve eksiksiz olarak yazarak ifade eder. Yazınca yanımızda kimse olmuyor, aklımıza gelen her şeyi kaleme alıyor, kağıda aktarıyoruz. Bu paylaşma gereksinimimiz olmasa o zaman insanlar kafayı yer desek yanlış olmaz. Niçin yazıyoruz diye baktığımızda kendimizi daha rahat ifade edebilmek, aklımızı, zihnimizi, kalbimizi kurcalayan her şeyi kağıda döküp rahatlamak için yazıyoruz. Yazma eylemi olmasa, insanlar hasta ruhlu olmaya adaydır diyebiliriz. Demek ki yazan kişi, hem rahatlıyor, içini döküyor, hem de geniş kitleleri bilinçlendiriyor. Onların doğru ve yanlışı ayırt etmelerini sağlıyor. Bu sayede insan yazılanları okudukça bilinçli hale geliyor ve düşünmeyi öğreniyor. Bu yüzden okuma ve yazma hayatımızda büyük öneme sahiptir.

Peki nasıl yazmalıyız sorusunu göz önünde bulundurduğumuzda ise dilimizi düzgün bir biçimde kullanmak gerektiğini anlıyoruz. Yazım kuralları denen bir şey var. Her kelimenin doğru yazılışı var. Kimisi ayrı, kimisi bitişik yazılıyor. Büyük harflerin nerede kullanılması gerektiği gibi konulara dikkat etmek lazımdır. Biz de bu milletin fertleri olarak dilimizin inceliklerini öğrenip yazılarımızı doğru bir şekilde yazmalıyız diye düşünüyorum. Okuyucularımıza iletmek istediğimiz mesajı düzgünce ifade etmek, açık ve anlaşılır bir dil kullanmak zorundayız. Üslubumuz herkesin anlayacağı dilden olmalıdır. Standart Türkçe ile yazdığımızda her kesime kendimizi anlaşılır bir şekilde ifade etmiş oluruz. Böylece yazma ihtiyacı doğru bir şekilde amacına ulaşır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski