Ağaçlar al giydi kuşlar dillendi dizesiyle şairin anlatmak istediği nedir?

8. Sınıf sorusu: Ağaçlar al giydi kuşlar dillendi dizesiyle şairin anlatmak istediği nedir?

Şair bu dizede ağaçların al giymesinin çıkan kırmızı renkli tomurcuklara atıfta bulunmuştur. Bahar geldiğinde topraklar ısınıp da suyun ağaçlar tarafından emilimi sonunda çiçek açmadan önce kırmızı tomurcuklar çıkar. Bu renklilik ağaçları sanki al giymiş gibi gösterir.

Kuşlar dillendi derken kuşlara sanki insana ait bir özellik aktarılmış. Havalar ısınmaya başlayınca toprakta, ağaçlarda, doğada ve bütün hayvanlarda baharın geldiğine dair bir neşe ve hareketlilik gözleniyor. Kuzular meliyorn kuşlar ötüşüyor, ağaçlar tomurcuklanıp çiçek açıyor.

Derelerin suyu çoğalıyor. Eriyen kar suları ve bahar yağmurlarıyla dereler boz bulanık seller akarak şenleniyor. Kırlarda, tabiatta belirgin bir canlılık göze çarpıyor. Kelebekler, böcekler, kuş türleri yaygınlaşıyor. Bütün hayvanlar sanki yoklaması alınıp da ben de buradayım der gibi ortaya çıkıyor. İşte bu cümbüş sırasında kuşların dillenmesi ifadesiyle onların da örmeye başladığı anlatılmak isteniyor.

Kısacası bahar her şeyde kendini belli ediyor. Bütün varlıklardaki görünür olma hali belirginleşiyor. Her şey yeniden doğmuş ve hayatın tadını çıkarırcasına baharı müjdeliyor. Baharın getirdiği sevince, güzelliklere ortak oluyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski