Aynı Nehre İki Kere Girilmez Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğinizde aynı nehre iki kere girilmez atasözü ile ilgili kompozisyon yazmak için fikir edinebilirsiniz.

Dünyada olan her şey mutlaka değişim ve dönüşüme uğrar. Zaman akıp geçerken hiçbir şey ilk günkü gibi kalmaz. Rüzgar vurur aşındırır, sel gelir alır götürür, birçok şey şey yaşanır insanlar bunlara bağlı olarak az ya da çok değişime uğrar. Ama hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Duygu ve düşüncelerimiz, huylarımız, bakış açılarımız da yaşanmışlıkların etkisiyle önceki halimizden farklı olur. Dolayısıyla dünya üzerinde her ne varsa hepsinde süregelen bir değişiklik söz konusudur.

Mesela şimdiki halimize bakıyoruz. Bir de eski zamanlarımıza bakıyoruz. Eski halimizden eser kalmadığını görüyoruz. Kişiliğimiz değiştiği gibi bulunduğumuz çevre, yürüdüğümüz yolla ve onların etrafındaki görüntüler hepsi de çok farklı bir hal almış durumdadır. Bu değişim şarkılara bile konu olmuştur. O eski halimden eser yok şimdi diye bir şarkı sözü vardır. Demek ki hayat yaşlanıp giderken insanlardan bir şeyleri alıp götürüyor, onlara yeni bir kimlik kazandırıyor.

Bir nehrin ilk kez yıkandığımız haliyle sonradan ikinci bir kez yıkandığımız hali birbirinin aynısı değildir. Çünkü aradan zaman geçmiştir. Bu süreçte yani yağışlar düşmüş, seller gelmiştir. Bu seller önüne gelen çalı çırpı, toprak, kaya parçalarını aynı nehirden taşıyıp götürmüştür. Bu nedenle o nehir değişikliğe uğramıştır. İnsanlar da hiçbir dönemde eskisi gibi kalamıyor. Yaşanan çileler, dertler veya başka şeyler insanları ister istemez değiştiriyor. Fiziki görünümün yanı sıra karakter özelliklerimizde de bu değişimleri görüyoruz. Görüldüğü gibi insanlar, nehirler, araziler, doğa, yaşadığımız mahalle, cadde aklınıza gelebilecek her şey zamanla değişime uğruyor. Buradan hiçbir şeyin sabit bir şekilde aynı kalmadığı sonucuna ulaşıyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski