Bu bölümdeki metni inceleyerek bahanesi olan başarılı olamaz sözü ile ilgili kompozisyon yazısı için kısaca fikir edinebilirsiniz.
İnsan bir işi yapmaya gönülsüz olduğunda bir sürü bahane ileri sürme yoluna gider. Burada aslında isteksizlik, çalışmaya karşı hevesin olmaması ağır basmaktadır. İnsan keyfine düşkün ve tembelliğin rahatlığına sığındığı için çalışmamak adına bahane uydurmayı sever. Bahane bir şeyi yapmamak için üretilen uydurmalardır. Bu safsatalar insanların bir işi yapmamak için başvurduğu kurtuluş çaresi olarak karşımıza çıkar. Bir öğrenci çalışacaktım ancak işim çıktı, şu oldu, bu oldu gibi bahanelere sığınırsa onun başarılı olması beklenemez.
Mesela derslerde verilen ödevler oluyor. Ertesi günlerde hoca ödev kontrolü yaparken bazı öğrenciler misafirliğe gittik, elektrik kesildi, unuttum gibi bahanelerin arkasına saklanıyor. Bu öğrenciler çalışmak isteseydi çalışırdı, ödevini yapmak isteseydi ona bir şekilde vakit ayırırdı. Halbuki içinden gelmediği için çalışmaya hevesi yoktur diyebiliriz. Bunların bir konuda başarılı olması mümkün değildir. İnsan ne iş olursa olsun onu yapmaya hevesli olmalıdır. Şöyle oldu, böyle oldu, yapacaktım ama bir sorun çıktı gibi bahanelerle başarıya ulaşmayacağımızı bilmeliyiz. O yüzden her zaman içimizde bir çalışma hevesi, başarma arzusu taşımalıyız.
Bahane herhangi bir konuda isteksizlik olduğunu gösterir. Bir insan sürekli bahane üretiyorsa kesin yalan söylüyordur. Çalışmak, başarılı olmak gibi bir düşünceye sahip değildir. Her şeyi boş vermiş bir anlayışla yaşantısına tembelce devam eden biridir. oysa başarı için her türlü işe, engele rağmen çalışmaya zaman ayırmak gerekiyor. Biz insanlar çalışmak zor gelir ama kolaya kaçmak tarafında dururuz. Bu çalışma isteği olamadığı için bahane üretmemize neden olur. Asıl amacımız başarılı olmaksa bahaneleri bir kenara bırakıp çalışmaya ağırlık vermeliyiz. İçimizde belki şu an için çalışma hevesi yoktur ama buna mecburuz.
İçinde çalışma isteği olan biri zaten hiçbir bahaneye gerek kalmadan işini düzgün ve disiplinli bir şekilde yapar. Ne zaman çalışması gerekiyorsa hayatını buna göre düzenler. Asla yok çalışacaktım da işim bana müsaade etmedi yalanına sığınmaz. Bahaneler uydurmak bize o an için içinde bulunduğumuz zor durumdan çıkmak için geçici bir rahatlama verir ama asıl meseleye bakacak olursa bu işin sonunda başarısızlık vardır. Bir işi yaparken isteyerek, gönüllü olarak yapmakla bahaneler uydurup kaçınmak konusunda başarıya ulaşmak anlamında ciddi bir fark var. Çalışan, isteyen, gayret eden biri başarıya her geçen gün yaklaşırken, bahaneler uydurup çalışmaktan kaçan biri ise kendi topuğuna sıkar ve başarıyı hiçbir zaman hak edemez. Gerçekten başarı istiyorsak o zaman her şeyi bir taraf bırakıp o yolda üzerimize düşen çalışma yükümlülüğünü yerine getirmeliyiz.
Sonuç olarak bahanesi olan bir insanın çalışmaya zaten gönlü yoktur. Bu yüzden bir şey uydurur, ortaya bahaneler atar. Bahanelerin arkasına saklandığımız zaman da başarıdan keskin çizgilerle uzaklaşırız. Bahane başarının önündeki en büyük engellerden biridir. Biz gönülsüz olduğumuzu örtbas etmek için böyle uydurma şeylerle durumu kurtardığımızı düşünürüz oysa başarıdan da uzaklaşırız.
Etiketler:
Kompozisyonlar