Empati Kurmak ile İlgili Bilgilendirici Metin

Bu bölümdeki metin empati kurmak ile ilgili bilgilendirici metin özelliğine sahip olarak size fikir vermeyi amaçlıyor.

Herhangi bir konuda insanların yaşadıklarına bağlı olarak neler hissettiğini, ne durumda olduğunu, duygu ve düşüncelerinin nasıl şekillendiğini anlamak için empati kurmak gerekiyor. Empati kurulduğunda ilgili kişinin iç dünyasında ne tür çatışmalar yaşadığı, o anki ruh hali daha iyi bir şekilde anlaşılabilir. Empati kurmak insanlarla ilişkilerimizde yerinde tespit yapmayı, karşımızdakilerin neler hissettiğini en doğru şekilde anlamayı sağlayan bir anlayıştır. Bu anlayışa sahip olmalı ve insanları boş yere yargılamamalıyız.

İnsanlar olaylara sadece kendi açılarından baktığında onu yorumlamakta hata yapabilir. Önemli olan meseleye bir de o durumu yaşayan kişilerin gözüyle bakmaktır. Bunun için empati kurmak çok gerekli bir yaklaşımdır. İnsanlar başına bir şey gelmeden bir şeyi çok iyi anlayamaz. Onu yaşaması, tecrübe etmesi gerekiyor ki neler hissedildiğini bizzat fark etsin. Ancak biz genelde yaşamadığımız olaylar hakkında insanların ne acılar çektiğini bilmeden öylesine yorum yapıyor, meselenin etkisini anlamdan değerlendirmede bulunuyoruz. Oysa o olayı biz yaşasak ne hissederdik diye düşünmek zorundayız. İşte bu empati kurmak anlamına geliyor.

Toparlamak gerekirse empati kurmak anlamak ve anlaşılmak için bizlere büyük kolaylık sağlayan bir tutumdur. Bunu bilerek yaşlanan herhangi bir olay veya durumla ilgili onu yaşayan kişilerin düşünce dünyasında ne fırtınalar koptuğunu, duygusal durumların ne yöne verildiğini anlamak noktasında empati kurmamız gerekiyor. Bu sayede her şeyi daha doğru bir şekilde anlayabilir ve değerlendirmemizi buna göre yapabiliriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski