Doğa sevgisi konulu bir bilgilendirici metin yazınız.

8. Sınıf Türkçe dersi etkinliği: Âşık Veysel’in “Orman yurdun temelidir / Nesillerin evvelidir / Her sanatın ilkeli’dir / Ormandaki varlığa bak” dörtlüğünden ve bu temada edindiğiniz bilgilerden yararlanarak doğa sevgisi konulu bir bilgilendirici metin yazınız.

İnsan doğaya çıkıp da şöyle bir hava alınca nefes almanın, yaşamın tadına varıyor. Bu güzelliği bize sunan doğaya karşı içimizde bir sevgi meydana geliyor. Çünkü doğada ormanlar, yemyeşil kırlar, tertemiz akan sular, mis kokulu rengarenk çiçekler var. Bu güzellikler eşsiz manzaralar sunuyor. Bu nedenle insan iş hayatındaki yoğun tempodan uzaklaşmak, açılmak ve hava almak için doğaya çıkmak istiyor.

Doğanın çok çeşitli güzellikleri var. Havası temiz olduğu gibi bütün renklerin tonuyla bezenmiş olması da insanlara yaşama sevinci vermektedir. Doğa sadece insanların olmadığı bir arazi, dağlık alan veya ormanlarla kaplı bir yer olarak görülmemelidir. O hayatın çıkış noktasıdır. Sevincin, sanatın hayat bulduğu cennetten bir köşedir. Ormandaki varlığa baktığımızda kartpostallık görüntüler bizi çok farklı alemlere götürür. Sakinliğin, huzurun, anlam kazandığı, gürültünün esamesinin okunmadığı bir yerdir doğa ve ormanlar. İnsanlar kalabalık yerde yaşadığı, gürültünün merkezinde olduğu için iş bitince kendini doğaya atmak istiyor. Yani doğayı dinlenmek ve huzur bulmak için bir kaçış noktası olarak görüyor. Çünkü doğada sessizlik, huzur ve dinginlik vardır.

Kısacası doğanın sunduğu olanaklar insanların doğayı sevmesini sağlıyor. Çünkü doğa tertemiz bir hayat vadediyor. Yorgunlukları bitiren büyüsüyle insanlara çok güzle duygular yaşatıyor. Bu yüzden doğa sevgisi bir başkadır. Özellikle şehirde beton yığınları ve bitmez bir trafik çilesi arasında sıkışıp kalan insanlar için doğa çok daha cazip bir özelliğe sahiptir. Köyde yaşayanlar zaten doğanın birçok imkanından yararlanıyor ama şehirde her yer gürültü ve hareketlilik içindedir. Bir de yüksek binalar, beton yapılar olunca doğaya özlem şehirde daha çok oluyor. Dolayısıyla doğa sıkıntılardan, iş yorgunluğundan kaçmak ve kafa dinlemek için sığındığımız dinlendirici bir yerdir. Ona duyulan sevgi de bu nedenle çok büyüktür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski