Dürüstlük Nedir Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni inceleyince dürüstlük nedir ile ilgili konuşma sınavı anlamında yeterli düzeyde fikir edineceksiniz.

İnsanların her hangi bir konuda konuyu çarpıtmadan yalana gerek duymadan her şeyi açık seçik ve olduğu gibi anlatması dürüstlüktür. Dürüstlük de bir insanda bulunması gereken en temel vasıfların başında gelir. Kimse yalanla bir yere varamaz. Ne yaparsak yapalım dürüst olmalı ve doğruları söylemeliyiz.

Sevgili arkadaşlar sizin için de dürüstlük çok önemlidir diye düşünüyorum. Hiçbirimiz samimi olduğumuz insanların ya da aile bireylerimizin yalan sözlerle karşımıza çıkmasını istemeyiz. İnsan ne diyorsa doğru konuşmalıdır. Konuyu geçiştirmek için de olsa en küçük yalana bile gerek duymamalıdır. Belki yanlış bir şey yapmışızdır. Bunu kimsenin bilmesini istemiyoruz diyelim. Öyle bir durumda bile yalan yanlış bilgiler verip kimseyi kandırmamalıyız. Ne yaptıysak şeffaf olmalı, insanların duygularıyla oynamalıyız.

Biz bir konuda ailemizi, arkadaşlarımız yalan konuşup kandırabiliriz ama bir de vicdanımız var. Bir şekilde onları aldatabiliriz  fakat kendimizi kandıramayız. Bu yalanlar bizi kurtarmaz. Hatta dürüst olmayıp da uydurma asılsız cevaplarla karşımızdaki kişileri kandırmaya devam ederek bu yalan dolan alışkanlığa dönüşür ve hayatımızı zehir eder. Böyle şeylere hiç gerek yoktur. Dürüst olmayınca insanların bize karşı hep şüpheyle bakmasına yol açarız. Bu da bizimle ilgili çevremizde bir güvensizlik oluşturur.

İnsan her zaman doğrulukla yaşamalıdır. Ne yaşadıysa, neler hissediyorsa, ne gördüyse bunları bütün gerçekliğiyle söyleyebilmelidir. İşte o zaman gerçekten dürüst biri olur ve insanların güvenini kazanır. Baktığımız zaman dürüst olmak kendisinden, söylediklerinden ve yaptıkların emin olunmasını sağlar. Böylece kime ne diyorsak onların aklında hiçbir şüpheye yer bırakmayız. Çünkü dürüst olduğumuzda bilirler ki bu kişi bana hep doğru söylüyor. O yüzden söylediklerimize kimsenin aklı takılmaz, kimsede bir soru işareti oluşmaz. Ancak yalan dolanla gerçekleri saklıyorsak bunun anlaşıldığı vakit insanları bizim söylediğimiz doğru bile olsa artık kuşkuya kapılır ve bize inanıp da güvenemez.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski