Bu bölümdeki metni inceleyince tevazu ve kibir ile ilgili konuşma sınavı için yeterli düzeyde fikir sahibi olacaksınız.
Tevazu, insanı büyüklenmeden kendini normal yani sıradan biri gibi görmesi ve yüksekten uçmaması demektir. Burada insanın alçakgönüllü olması kastedilmektedir. Ben mesela insanlarla ilişkilerimde hiçbir zaman kendimi başkalarından üstün görmemeye dikkat ediyorum. Zaten hepimiz insanız, aynı duyguları hissediyoruz, hiçbirimizin diğerine bir üstünlüğü olamaz. Anlayacağınız tevazu gösterip herkesle eşit insan olduğumuzu kabul etmeliyiz.
Kibir bana göre hastalıklı bir düşünce türüdür. Kibir duygusunda insanın sanki başkalarından üstün bir özelliğe sahipmiş gibi kendini büyük görme durumu vardır. Şimdi bakıyoruz, hepimiz aynıyız, bir yerde çalışıyoruz, ev, araba alıyoruz. Hayatımızı maddi olanaklarımız çevresinde yaşıyoruz. Bir gün geliyor hepimiz de beyaz bir kefenle toprağa veriliyoruz. Mezarlara baktığımda herkesin aynı toprağın altında yattığını görüyorum. Yani kim olursanız olun bir gün herkes gibi toprağa verileceksiniz. Bu durumda kibir denen hastalıklı düşüncenin ne kadar gereksiz olduğunu anlıyoruz. Bren şahsen çevremdeki insanların kibirli olmasını istemem. Öyle bri anlayışa sahip olanlarla arama mesafe koyarım. Benim arkadaşlarım tevazu sahibi olmalıdır. O zaman daha iyi bir çevrem olur ve onlara değer veririm.
Kısaca toparlayacak olursak tevazu ve kibir birbirinin tam tersi olan kavramlardır. Bunlar fikir dünyamızdaki oluşumlardır. Biz iyi ve güzel olana yönelip tevazu sahibi olmalıyız. Kibir gibi illet bir hastalıktan kendimizi korumalıyız. Tevazu insanı güzel gösteren, ona değer kazandıran bir alçakgönüllülük haliyken kibir ise bizi başkalarının gözünde küçülten, saygınlığımızı yitirmeye neden olan, olumsuz ve istenmeyen bir düşünce tarzıdır. Önemli olan doğru tarafa yönelmektir. Bu da kibirden uzak durup tevazuyu hayat biçimi yapmak demektir.
Tags:
Konuşma Metni
TEVAZU VE KİBİR BİR ARADA YOKMU ....
YanıtlaSil