Farklılıklara Saygı Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni incelediğinizde 3 dakikalık farklılıklara saygı ile ilgili konuşma sınavı için fikir sahibi olabilirsiniz.

İnsanlar genel olarak kendisiyle ortak karaktere sahip kişilerle iyi anlaşır. Ortak yönleri olması insanları birbirine yakınlaştırır. İyi anlaşan kişiler sosyal bir grup oluşturur. Kendileri gibi olmayanları aralarına almak istemezler. Çünkü diğerleri onlara göre farklıdır ve bu sosyal grup içinde yeri yoktur. Bu noktada farklılıklara saygı konusu ön plana çıkıyor.

Mesela herkesin diğerine göre farklı bir huyu veya yapısı vardır. Kimi insanlar içe kapanık olup kimseyle konuşmamayı tercih ederken kimileri konuşkandır, herkesle kolay iletişim kurar. Bazı insanlar esmerdir, bazıları sarışındır. Kimisi sessiz sakin biridir, kimisi yerinde duramaz, haylazdır. Bazıları zengin ve kültürlü bir çevrede yetişmiştir, kimileri köyde doğup kapalı kültürde büyümüştür. Bu durumların her biri karakterimizi belirleyici etkiye sahiptir. Bir de farklı milletten olup dili, dini inanışın rengi farklı olan insanlar vardır.

İnsanların yaşadığı çevre, toplumsal değerleri birbirinden farklı olunca bir araya geldiklerinde bu farklılıklar kendini açıkça belli eder. Fakat biz insanlar bizim gibi olmayanları dışlamayan hor görmeye meyilliyiz. Onların farklılığına saygı duymak aklımızdan bile geçmez. Halbuki farklılıklara saygı duymak insani bir sorumluluktur.

Sonuç itibariyle bizden olmayanlara, farklı millete mensup kişilere, huyu, kişiliği farklı olanlara saygı gösterebilmeliyiz. Onları aramıza alıp içinizden biri gibi görmeliyiz. Farklılığın toplumda zenginlik olduğunu düşünüp bu kişilerin farklılığını kabul edebilmeliyiz. Onları asla aşağılayıcı bir tavırla karşı karşıya bırakmamalıyız. Onlar da bizim gibi insandır ve saygıyı elbette hak eder. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski