Fedakarlık Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni inceleyince fedakarlık ile ilgili konuşma sınavı sırasında anlatmak için fikir sahibi olacaksınız.

Feda etmek kelimesinin anlamına baktığımızda insan bir konuda gerçekleştirmek istediği amaç için kendisiyle ilgili önemli olan şeylerden vazgeçme durumu olduğunu görüyoruz. Bizim için önemli olan şeyleri bir başkası için geri plana attığımızda fedakarlık etmiş oluyoruz. Bunu da sevdiğimiz, önemsediğimiz şeyler için yapınca gözü kapalı yapıyoruz. Bizim için neler önemli ve kıymetli diye düşündüğümüzde; vatanımız , ailemiz, çok sevdiğimiz arkadaşlarımız, bir yakınımız gibi örnekleri verebiliriz.

İnsan vatanı için fedakarlık yapabilir. Mesela vatanını korumak için canını feda edebilmek bir fedakarlıktır. Kahraman şehitlerimiz, bu vatan uğruna düşmana karşı koyan Mehmetçiğimiz, asil milletimiz her zaman fedakar olmuştur. Yine insan ailesinden biri için fedakarlık yapabilir. Kendi harçlığımızı ihtiyacı olan küçük kardeşimiz için harcadığımızda bu yaptığımız fedakarlıktır. Evden biri hastalanıp hastanede yattığında, onun yanında geçirdiğimiz uykusuz geceler onun adına fedakarlık ettiğimizi örnekler. Ya da maddi durumu kötü olan bir arkadaşımız için kendi paramızı vermek, onun ihtiyaçlarını karşılamak yine bir fedakarlıktır.

İki kardeşin hikayesi vardı hatırlarsanız. Biri evli diğer, bekardı. İkisi, de eşit bir şekilde buğdaylarını kendi aralarında pay etmişti. Bekar olan kardeş, evli ve çocukları var, onun benden daha çok buğdaya ihtiyacı var deyip kendi hakkından her gece gizlice bir çuvalı alıp ağabeyinin buğdaylarına ekleme yapardı. Büyük kardeş de ben evliyim, kardeşim bekar, bana ailem bakar, ona bir şey olsa tek başına olduğu için kimse bakamaz, onun daha çok ihtiyacı var deyip kardeşinin buğdayına kendisinden birer torba taşırdı. Bir gün gece karşılaşmalarıyla iki kardeşin birbirlerine yaptığı fedakarlığı anlamışlardı.

İşte hayatta bizim için çok kıymetli olan insanlar vardır. Onları düşünerek kendi rahatımızdan, hayatımızdan, uykumuzdan, paramızdan feda edip onlara iyi bir şey yaptığımızda fedakarlık etmiş oluyoruz. Bu da çok güzel bir davranıştır.

5 Yorumlar

  1. Çok Teşekkürler, tam da konuşma sınavı için lazımdı

    YanıtlaSil
  2. Çok Teşekkürler; Tamda Konuşma Sınavı İçin Lazımdı.

    YanıtlaSil
  3. Çok Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. mukemmelll olmuş çok saolunnnn

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski