İnsan Önce Kendi İçindekini Değiştirirse Dış Dünya da Değişir Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğinizde Mevlana'nın insan, önce kendi içindekini değiştirirse, dış dünya da değişir sözünde anlatılanlar ile ilgili kompozisyon yazmak için fikir edinebilirsiniz.

Öncelikle her şeyin insanın içinde bittiğini söylemek istiyorum. İnsan iç dünyasında ne yaşıyorsa davranışları buna göre belirleniyor. Yani davranışlarımız, hal ve hareketlerimiz içimizdekilerin dışa vurumudur. Her şeyin insanın içinde filizlenir. Anlayacağınız karşımıza çıkan bütün gelişmeler kalbimizde, düşünce dünyamızda başlar ve sonra hayata geçer.

Bazen dış dünyayı değiştirme fikrimiz oluyor. Birçok şeyi değiştirince her şeyin düzeleceğini düşünüyoruz. Fakat ilk olarak bu değişikliği lendi içimizde başlatmak gerekiyor. Kendi içimizdekileri değiştirdiğimizde yavaş yavaş dış dünyanın da değiştiğini göreceğiz. Dolayısıyla değişimin başlangıç noktası kendi içimizde cereyan eden fikirlerdir.

İnsanlar genellikle tek başına kaldığında düşünme fırsatı bulur. Bu anlarda kafamızın içini kurcalayan birçok düşünceyle karşı karşıya kalırız. Hayatta nelerin değişmesi gerektiğini, dış dünyanın da bu değişime ayak uydurmasını falan içimizden geçiririz. Ancak dış dünyayı değiştirmek öyle sandığımız gibi kolay olmaz. Bizim de yapacağımız bir yere kadardır. Eğer dış dünyada değişim bekliyorsak önce kendi içimize bakmalıyız. Biz kendimizde gördüğümüz yanlışları belirlersek bunları değiştirmek için çabalarsak o zaman dış dünyadaki değişime de katkıda bulunuruz.

Kısacası insanların dış dünyada vuku bulan şeyleri değiştirme fikrinin gerçeğe dönüşmesi için önce kendi içindekileri değiştirmesi gerekiyor. Çünkü ne yaşıyorsak, ne hissediyorsak bunlar önce kendi içimizde ortaya çıkıyor. Yaptığımız her şey onları uygulamadan önce içimizde doğup büyüyor. İşte bu nedenle dış dünyayı değiştirmek için de kendimiz değiştirmek, düşüncelerimizi, davranışlarımız düzeltmek zorundayız. Bunu yapmadığımız takdirde dış dünyanın değişmesini beklemek son derece anlamsızdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski