Mevsim değişikliklerinin canlılar üzerindeki etkileri konulu hikâye edici (masal, fabl, hikâye vb.) bir metin yazınız.

Bu bölümde inceleyeceğiniz hikaye sorusu: Mevsim değişikliklerinin canlılar üzerindeki etkileri konulu hikâye edici (masal, fabl, hikâye vb.) bir metin yazınız.

Yaylada kalacakları gün sayısının azaldığını düşünerek içini bir üzüntü kaplamıştı. Artık mevsimler değişiyor ve havalar soğumaya başlamıştı. Burada üç aydır kalıyorlardı. Havalar sıcak, otlaklar boldu. Her yer mis gibi kokuyor, yaylanın soğuk suları şırıl şırıl akıyordu. Bundan sonra ise toparlanma vakti gelmişti. Çünkü mevsim değişiklikleri diğer canlılar gibi onların da üzerinde etkisini hissettirmeye başlamıştı.

Hasan son günlerin tadını çıkarıyordu ama kuşların ve yaban ördeklerinin de her geçen gün göçtüğünü gördükçe üzülüyordu. Hasan ve ailesi aslında ovalık bir yerde köyde kalıyorlardı. Koyun sürüleri vardı. Yaz gelince bu yaylaya çıkar, havalar soğuyana kadar burada koyunlarını otlatır, onların sütünden yağ, peynir, yoğurt yapıp köy pazarında satarak geçimlerini sağlarlardı. Bu sene de haziran başlarından itibaren yaylaya taşınmışlardı. Burada kalabilecekleri bir çiftlikleri vardı. Yanlarında çalışan iki tane kahya ve bir çoban vardı. Sürüyü yırtıcı hayvanlardan korumak için de birkaç çoban köpekleri vardı.

Şimdilerde mevsim değişiklikleri her yerde kendini gösteriyor ve artık gitme vaktinin geldiğine işaret ediyordu. Bu yaylada kar sularının erimesiyle oluşan küçük bir höl vardı. Suları berrak ve tertemizdi. Yaban ördekleri, leylekler ve çeşitli kuşlar havalar ısınınca bu göle gelir, bu cennet harikası yerde üç ay kalırdı. Havalar soğumaya başlayınca hepsi de yavaş yavaş bu değişikliklerin etkisiyle sıcak memleketlere göç ederdi.

Hasan ve ailesi bu yaylada kaldıkları sürede süt ve süt ürünleri üreterek pazarda satarlardı. Aynı zamanda koyunlar burada yavrulardı. Hasna yeni doğan kuzuları çok sever, onlarla oynardı. Gitme vaki gelince bütün pılı pırtılarını toplar köye dönerlerdi. Ama bu yaylanın Hasan üzerinde çok güzel anılar bıraktığı belliydi. Köyde kalınca aklına hep yayla günleri gelirdi. Yaylanın havası, suyu tadı başkaydı onun için. Köyde olduğu zamanlarda aklından hep havalar ısınsın da yaylaya gidelim diye geçirirdi. Keşke mevsimler hiç değişmese hep yaz olsa derdi aklından ama doğada böyle bir değişimin sürekli olduğunu biliyordu. Son günleri de yaylada geçirdikten sonra bir dahaki sen tekrar gelmenin umuduyla sürüleriyle beraber onlar da havaların soğuması ve değişmeye başlamasıyla köye döndüler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski