Mızrak Çuvala Sığmaz Kompozisyon

Bu bölümü tamamlayınca mızrak çuvala sığmaz atasözü ile ilgili kompozisyon konusunda yeterli düzeyde fikir edinebilirsiniz.

Mızrağın çuvala sığmaması demek ört bas edilemeyecek kadar belli olan gerçeklerin saklanamayacağı anlamına gelir. İnsanlar hoşa gitmeyecek, ters tepecek bazı gerçeklerin saklanması için onları sümen altı etmeye çalışır. Fakat birçok kişinin zaten bildiği bir gerçeği saklamak da son derece anlamsızdır.

Saklamaya çalışanlar olabilir. Üstünü örtmek, ve konuyu gündemden düşürmeye çalışanlar olabilir. Lakin bazı gerçekler çok açıktır. Bunları ne yaparsanız yapın gizleyemezsiniz. İşte bu durum mızrağın çuvala sığmaması gibi bir şeydir. Şimdi çuvalın belirli uzunlukta bir boyu var. Boyundan kısa şeyleri çuvala sığdırabiliriz. Ancak mızrak uzun ve çuvalın dışına taşan bir şeydir. Bunu ne yapsanız da o çuvala sığdırmanın mümkünatı yoktur.

Mesela depremde bazı binalar kolon kesildiği için yıkılmıştı. Burada kolonların kesilmesi gibi kanıtlanmış çok belirgin bir gerçek vardır. Kimse kalkıp da hayır efendim kolon kesilmedi diyemez. Her şey açıkça ortadadır. Bu gerçeğin ne yaparlarsa yapsınlar örtbas edemezler. Dolayısıyla doğruluğu kanıtlanmış, herkesin bildiği bir gerçeği saklama çabası nafiledir.

İşte hayatta yaşanan bazı gerçekler de onu gizlemek için başvurulan yöntemleri aşar. Çünkü o gerçeğin büyüklüğü onu gizlemek için kullanılan yollardan çok daha büyüktür. Kim ne yaparsa yapsın  bu gerçeklerin üstü kapatılamaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski