Doğal Afetlerin Sonuçları Nelerdir Konuşma Sınavı

Bu bölümü inceleyerek doğal afetlerin sonuçları nelerdir konusunda konuşma sınavı yapacağınız için fikir alabilirsiniz.

Doğal afetlerin yol açtığı sonuçlar gözle görülür büyüklükte olmaktadır. Bu afetlerden en sık karşılaştığımız sel ve su baskını, deprem, çığ, hortum ve toprak kayması gibi zararı büyük olan afetlerdir. Bu afetler etki altına aldığı bölgelerde maddi ve manevi sonuçlara yıl açar. Bu sonuçlar doğal afetin büyüklüğüne göre değişebilir.

Doğal afetler başımıza büyük bir felaket olarak gelir ve büyüklüğüne, şiddetine göre can kaybına ve maddi hasara yol açar. Doğada bazı değişimlere neden olur. Dere yataklarının genişlemesine, yön değiştirmesine neden olur. İnsanlarda can kaybı, panik ve korkuya yol açar.

Ani ve aşırı bir yağış olduğunda büyük seller meydana gelir. Önüne gelen her şeyi alıp götürür. Dere kenarındaki yerleşim yerlerine zarar verir. Ekili alanları su basar. Oradaki ürünler ziyan olur. Yıldırım düşmesi esnasında yangın gibi sonuçlar ortaya çıkar. Bu yangınlar binlerce hektarlık alanı yok ettiği gibi hayvanların da ölümüne yol açar.

Şehirlerde ev ve iş yerleri sular altında kalır. Maddi açıdan birçok zarara yol açar. Deprem gibi ne zaman olacağı önceden kesin olarak belirlenemeyen bir doğal afetin sonucu çok daha yıkıcı olmaktadır. Binlerce insan enkaz altında yaşam mücadelesi verir. Çıkarılabilenler kurtulur, diğerleri hayata acı bir biçimde veda eder.

İri taneli dolu yağışı da zararlı sonuçları olan büyük bir afettir. Arabaların camları kırılır, ekili alanlar zarar görür. Hortum gibi afetlerde çatılar uçar, ağaçlar arabaların üstüne devrilir. Görüldüğü gibi doğal afetlerin sonuçları büyük yıkımlar olarak hayatı alt üst eder.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski