İsteklerimizi bildirirken niçin nazik olmalıyız?

Bu bölümdeki metni inceleyerek isteklerimizi bildirirken niçin nazik olmalıyız konusunda yeteri kadar fikir sahibi olabilirsiniz.

İnsanlar isteklerini bildirirken nazik olmalıdır. Nazik olmak daha kibar ve rica ederek konuşmak demektir. Bu da karşı tarafta olumlu bir hava bırakır. İnsanların isteğinin gerçekleşmesi ve daha iyi iletişim için nazik olmak çok önemlidir. Çünkü dilimiz kaba olursa karşılığında göreceğimiz muamele de aynı şekilde hoş olmayan biçimde olur.

Mesela okul kantininden bir şeyler alacak olduğumuzda bana bir poğaça verir misin, bir tane kek alabilir miyim gibi rica ederek isteğimizi belirtmeliyiz. Şunu ver, hadi ne duruyorsun, bana kek ver gibi kabalık etmek çok çirkin bir davranıştır. Böyle kaba davrandığımızda kantinci hakkımızda bu hiç mi evden terbiye almamış, ne kadar görgüsüz ve kaba biri diye düşünür.

Birine isteğimizi emreder gibi söylediğimizde onun bize bakışı sert olur. Hatta suratını asar, isteğimizi yerine getirmek şöyle dursun bize ters ters bakar. Hepimiz bankaya, hastaneye, bir kuruma işimiz düşünce gidiyor, oradaki görevlilere isteğimizi ifade ediyoruz. İnsan olarak isteğimizi nazik bir dille söylemeleyiz. Emir tonunda değil tam tersine kibarca bunu söylemek gerekiyor.

Sonuç olarak isteklerimizi bildirirken karşı tarafın bize yardımcı olması, işimizi halletmesi, ve bize iyi davranması için nazik olmalıyız. Biz ne kadar nazik konuşursak karşı taraf da bize o derece güler yüz gösterir. İşimizi içinden gelerek halletmeye çalışır. Oysa kaba ve çirkin, hiçbir şey görmemiş gibi tabiri caizse öküz gibi davranırsak o kişi de bize karşı olumsuz tavır takınır ve işimizi yapmaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski