İyi İnsan Nasıl Olunur Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni inceleyerek iyi insan nasıl olunur ile ilgili konuşma sınavı için fikir yürütebilirsiniz.

Hepimizin temel amacı iyi insan olmaktır ve iyi insan olarak yaşamaktır. Fakat iyi insan nasıl olunur derseniz, onu da şöyle ifade edeyim. İyi insan her şeyden önce iyi kalpli, içinde sevgi olan biri yapıya sahiptir. Kimseyi üzmek gibi, kimseyi, herhangi bir canlıya zarar vermek gibi bir düşüncesi yoktur iyi insanın. Tek derdi çevresine faydalı olmak, işlerini iyi yapmaktır.

İyi insan olmak için öncelikle aile büyüklerimize bağlı olmalı, onların sözünden çıkmamalıyız. İyi bir öğrenci ve evlat olarak sorumluluklarımızı en güzel şekilde yerine getirmeliyiz. Kötü ve zararlı alışkanlıklardan kesin olarak uzak durmalıyız. Rabbimizin bize emrettiği gibi dosdoğru yaşamalıyız. Dürüst, merhamet sahibi, anlayışlı, hoşgörüsü gelişmiş, yalan söylemeyen, kimsenin kuyusunu kazmayan biri olmalıyız. Hayvanlara yine sevgiyle davranmalıyız. Zulümden uzak durmalı, zulme, haksızlığa karşı gelmeliyiz. İnsanlara fayda sağlayacak anlamlı işler yapmalıyız.

Biz hayat gözlerimizi açtığımızda tertemiz, işlenmemiş bir yapıya sahip olarak doğmuş oluyoruz. Büyükçe, aklımız erdikçe iyi ve kötü şeyleri anlıyoruz. Ailemizden bir terbiye alıyor, okulda bu eğitime destek alıyoruz. Büyüyünce toplum içine karışıyor ve sosyal yaşantılar geliştiriyoruz. Bu süreçte karşımıza birçok suç ve kötülük de çıkıyor. Nefsimize uymayıp da vicdanımızı dinlersek doğru yolda yaşar gideriz. Fakat günaha, suça yaklaşırsak bunlar bizi kötü insan yapar. Dolayısıyla sonucu pişmanlık olan, suç ve kötülük içeren her şeyden kaçınmalıyız.

Kısacası iyi insan Rabbimizin emirlerine, peygamberimizin sünnetlerine, dinin gereklerine uyarak yaşayan, ailesini seven, arkadaşlarını düşünen, kötü olan her leyden sakınan, iyi ve doğru olan yaşamı benimseyen biridir. İyi insan aklını faydalı işlerde kullanan, iyi ve kötüyü ayırt edip iyiden ayan tavır alan, kötülükle arasına mesafe koyandır. Zaten kötülüklerden uzak durdukça, iyi insanlarla zaman geçirdikçe, ahlaka uygun bir şekilde yaşadıkça biz de iyi insan olmayı öğreniriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski