Nasıl Tasarruf Edilir Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni incelerken nasıl tasarruf edilir ile ilgili konuşma sınavı için yeter düzeyde fikir edinebilirsiniz.

Günümüzde en çok karşılaştığımız sorunların başında israf gelmektedir. Ekmek tüketiminde su kullanımında, elektrik kullanımında başta olmak üzere birçok alanda her şeyi gereğinden fazla kullanarak israfa yol açıyoruz. İnsan olarak israfı seven bir yapımız var. Bol bulduk diye her şeyi bol harcıyor ve tüketiyoruz. Bu yettiğinden fazlasının artmasına neden oluyor. Artan şeyleri de sonra çöpe atıyoruz ya da önemsemiyoruz. Oysa en çok tasarrufa gerek olduğunu bilmeliyiz.

Mesela ihtiyacımız kadar ekmek almalı ve yemek yapmalıyız. Fazlası sonradan bozulacak, bayatlayacak ve onları çöpe atmak zorunda kalacağız. En baştan işi sıkı tutmak lazımdır. yettiği kadar emek alırsak, yettiği kadar yemek pişirirsek israfa da gerek kalmaz. İşin püf noktası yeteri kadar kullanmaktır. Gerekmediği halde hiçbir şeyi boşuna kullanmamaya dikkat edersek işte o zaman tasarruf etmeyi öğrenmiş oluruz.

Tasarruf etmemiz gereken konulardan biri de su kullanımıdır. Musluklar elimizin altında ama onların kontrolsüz yere boşa akıttığımız da bir gerçek, Sadece gerektiği kadar su kullanmak çok da zor olmamalı. Diş fırçalarken, elimiz köpüklüyken, bulaşık yıkarken çoğu zaman su boşa alıyor, buna hiç aldırış etmiyor ve işimizi yapmaya çalışıyoruz. İnsan israf konusunda bu kadar acımasız olmamalıdır. Ne kadar lazımsa o kadarını kullanmak gerekiyor. Suyun boşa aktığını görünce vicdanımız buna el vermemelidir.

Yine israf ettiğimiz şeylerden biri de elektriktir. Evet, her odada elektrik var. Ancak kimsenin oturmadığı, odaların da bazen ışığını açık bırakıyoruz. Okulda, iş yerlerinde lavaboya falan gidip de çıktıktan sonra elektrik açık halde bırakılıyor. Bunları göz ardı etmemeliyiz. O elektrik boşa yandıkça yüreğimiz sızlamalıdır. Bütün bu saydığım konulara dikkat ettiğimizde tasarruf etmiş oluruz.

9 Yorumlar

  1. grı grı gırey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saolun ama çok uzun biz bunu nasıl ezberle yeceğiz?

      Sil
  2. Benim yarım ince takar gerdan gerdana oyy

    YanıtlaSil
  3. Ben buradan tüm hgo okulunu sesleniyorum

    YanıtlaSil
  4. Arklar eger bu yazıyı nasıl ezberleyeceginizi merak ediyorsaniz cümleyi kısa kesebilirsiniz yani kısa bir şekilde anlatabilirisiniz

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski