Rahatlık İçinde Bütün Fazilet Sararıp Solar, Nerede Yeni Sarp Yollar Varsa Orada Fazilet Vardır Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelerken rahatlık içinde bütün fazilet sararıp solar, nerede yeni, sarp yollar varsa orada fazilet vardır sözü ile ilgili kompozisyon için fikir edinebilirsiniz.

Rahatlık içinde yaşayan bir insan erdemden uzaktır. Çünkü rahat bir hayat demek boş zamanın çok olması demektir. İnsan zamanı boş olduğunda da ne yapacağını bilemez, aklı karışır, düşüncesi bulanır. Bu nedenle kötü şeyler yapmaya yönelir. Bu durum fazileti ortadan kaldıran bir etkendir. Fazilet insanın iyi ve doğru olan davranışları benimsemesi ve kötü, günah olan her şeyden kaçınması gibi düşünülebilir. Rahatlık içinde bir hayat süren insanların keyfi iyidir, işleri fazla olmadığı için zamanlarını nasıl geçireceklerini bilemezler. Yaşadıkları can sıkıntısı onları günaha, kötülük yapmaya zorlar. Sonunda oradaki fazilet sararıp solar, yok olur.

Mesela hayatı sıkıntı içinde göçen, bir sürü işi olan, sürekli çalışmakla meşgul olan,hep zorluklarla mücadele edenlerin hayatına baktığımızda onların kafasını kaşımaya bile vakti olmaz. Bu tür insanlar aslında boş olup rahat yaşayanlara göre daha faziletlidir. Çünkü hiçbir kötülük yapmaya bile vakit bulamayacak kadar yoğun bir şekilde yaşamaktadırlar. Onar hep işleriyle ilgileniyor, karşı karşıya kaldıkları güçlüklerle mücadele diyorlar. Sürekli çalıştıkları için hiçbir şekilde kötülüğe, günaha yönelmiyor hep doğru yolda ilerliyorlar. Dolayısıyla çalışmak fazilet için çok gereklidir. Aynı zamanda hayat mücadelesinde başımıza gelen sıkıntıları çekmek, onlara katlanmak bizi daha faziletli biri yapar.

Sarp yollar derken aslında bize sıkıntıyla, çalışmakla geçen bir hayat anlatılmak isteniyor. Biz bu kadar bir yoğunlukla karşıya karşıya olduğumuzda daha faziletli ve iyi bir insan olarak hayatımızı sürdürüyoruz. Çünkü şeytan boş olanların aklını daha kolay çeler ve onları günaha sürükler. Günah işlemeye devam eden, kötülük yapmayı sürdüren bir insan da bataklığa düşmüş ve oradan kurtulamayan çaresiz biri gibidir. Böyle kötülük içinde yaşayıp gidenlerde fazilet adına bir şey kalmaz. Görüldüğü gibi sarp yolların, sıkıntıların, işin, çalışmanın çok olduğu bir yaşam biçiminde fazilet vardır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski