Bu bölümü inceleyerek 8. sınıf Din Kültürü dersi sorusu olan zekat, sadaka, infak, fitre ve maun kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz konusunda araştırmanızı yapabilirsiniz.
Zekat: Zekat İslam'ın beş temel şartından biridir. Bu anlamda zekat farz olan bir ibadettir. Dini inancımıza göre sahip olduğumuz malın kırkta birini ihtiyaç sahiplerine vermeye zekat denir. Zekat yapacak kişilerin dinen belli bir ölçüyü karşılaması yani zengin olması gerekir. Bu koşula uyan zenginlerin varlığının üzerinden bir yıl geçtiği zaman zekat vermesi gerekir.
Sadaka: Sadaka kavramı gönüllü olarak yapılan yardım demektir. Burada da yine muhtaçlara, yoksullara karşılıksız bir yardım anlamı vardır. Sadakada yine Allah rızası gözetilir. Yardım ve iyilik yapılan kimseden bir karşılık beklenmez. Tamamen iyi niyetli olarak yapılan her türlü parasal yardım ve iyilik, güzel davranış sadaka kapsamına girer.
İnfak: Allah rızasını kazanmak için insanların kendi cebinden yoksulara yardım yapması anlamına gelir. Bu yardımın karşılığını beklemeyiz. Sadece içimizden gelerek kendi paramızdan ihtiyacı olan kişilere yardım yaparız. Buna infak denir. İnfak biraz kapsamlı bir kavramdır. İnfakın içinde farz olan zekat ve içimizden gelerek yaptığımız her türlü hayır vardır.
Fitre: Fitre de diğerleri gibi yardım amaçlı verilen paradır. Ancak fitre sadece Ramazan ayında verilen bir yardımdır. Dinimizin emrettiği üzere varlıklı olan kişiler Ramazan ayı içerisinde yoksullara, düşkünlere, ihtiyaç sahiplerine bu yardımı yaparlar. Ailede kaç kişi varsa o sayıyla çarpılır ve yakınlarımızdan başlamak üzere bu miktar ekonomik durumu kötü olan insanlara verilir.
Maun: Yardım ve zekat anlamına gelen bir kavramdır. Aynı zamanda Maun adıyla bir sure de vardır. Bütün bu kavramların anlamına baktığımızda işin arkla tarafında Allah rızasını kazanmak vardır. Hepsi de iyilik ve yardım amaçlıdır. Dinimizin bize buyurduğu sevap kazandıran işlerdir. Zekat farz olan bir ibadet, fitre vacip, diğerleri de gönüllülük esasına dayanır.
Etiketler
8. Sınıf