Farklılıklarımız Bizi Nasıl Benzersiz Kılar Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki kompozisyon metnini incelediğinizde farklılıklarımız bizi nasıl benzersiz kılar ile ilgili konuşma sınavı için fikir alabilirsiniz.

Benzersiz olmak demek, dünyada eşi benzeri bulunmayan sadece bir tane olan demektir. Bu anlamda her insan aslında birbirinden değişik özelliklere sahiptir. İnsanların duyuş düşünüş tarzı, yaşama bakış açıları, nelerden hoşlandığı, neleri sevmediği, kaşı gözü, bir olaya verdikleri tepki gibi birçok şey farklılık olarak sayılabilir. Bu farklı özellikler kişiye özeldir. Bir insanın huyunun, fiziksel özeliğinin aynısı bir başkasında tıpa tıp bulunmaz. Bu özellikler benzersiz olmalarıyla bilinir.

Hepimiz normalde insanız, aklımız var, duygularımız var ancak özelde hepimizin sahip olduğu nitelikler ayrışıyor. Hiçbir özelliğimiz olduğu haliyle bir başkasına gözlenmiyor. İnsanlar özeldir. hepsinin benzersiz farklılıkları vardır. Herkes aynı olsaydı farklılık denen bir kavram kullanılmazdı. Sınıf içinden örnek verecek olursam burada çok sayıda öğrenciyiz ama hepimizin değişik huyları var. Her birimizin anlama kapasitesi farklı, kimimiz bir olayda soğukkanlı kalabiliyor, sakin davranabiliyorken kimimiz en küçük bir şeyde ortalığı velveleye verebiliyor. İşte bunlar kimsede aynı olmadığı için bizi benzersiz kılıyor.

İçinden geldiğimiz mahallenin sosyokültürel etkisi,, ailemizin bulunduğu konum, kültürel ögelerimiz, inançlarımız bizi başkalarından ayıran niteliklerdir. Mesela aynı elin parmakları bile birbirinden ayrılır. Hiçbiri, bir diğerinin aynısı değildir. Burada da bir benzersiz olma durumu söz konusudur. Yine dünyada farklı milletler var. Her birinin konuşma tarzı, dili, ten rengi, kaşı, gözü benzersizdir. İşte bu farklılıklar bizi benzersiz yapıyor.

Kısacası farklılık demek insanların başkalarından ayıran her türlü özellik demektir. Bunun kapsamında fiziki görünüm, ruhsal yapımız, olaylara gösterdiğimiz tepkileri çalışma tarzımız, konuşma şeklimiz, üslubumuz, kabalığımız, kibarlığımız, girişken veya çekingen oluşumuz, tezcanlı ya da sabırlılık gibi her şey olabilir. Görüldüğü gibi hiçbir insan tıpa tıp birbirinin aynısı değildir, ortada herkesin kendine has bir farklılığı vardır.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski