Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyince pilavdan dönenin kaşığı kırılsın atasözü ile ilgili kompozisyon yazarken fikir edinebilirsiniz.

Başlanılan bir işte sonuna kadar gitmek gerekir. İş epey ilerlemiş, belli bir aşamaya gelmiş, oradan dönmek doğru olmaz. İnsan bir yola baş koymuşsa, o yoldan kolay kolay dönmemelidir. Madem bir işe başlamışsın, onu bitirmek gerekir. Birtakım kişiler işi yarıda bırakmayı, sonuna kadar gitmemeyi huy edindiği için başkalarının gözünde güvenilmez olurlar. Onları bu yanlış tutumlarından vazgeçirmek için bu söz söylenebilir.

Hepimizin bir amacı var. Bir işe başlıyoruz. Bundan dönmek işten kaytaran kişilerin huyudur. Eğer bir işte çalışıyorsak, bıkmadan, usanmadan bu çalışmayı sürdürmeliyiz. Çalışma direncimizi kıracak bazı olumsuzluklar yaşanabilir ancak biz çalışma disiplininden asla taviz vermemeliyiz. Sonuna kadar azimle çalışmalıyız. Mesela hayatımızla ilgili önemli bir konuda karar alıp bundan sonra düzgün çalışacağım, artık bir şeyler kazanmam, para biriktirmem lazım deriz. Bir işe başlarız ve o yolda sonuna kadar çalışırsak en doğrusunu yapmış oluruz.

Bazı kişiler bir işte sabit kalmaz. Birkaç hafta çalışır ondan vazgeçer, başka bir işe yönelir. Orada da kısıtlı bir süre çalışır, daha sonra başka bir iş geçer. Bu tür kişiler yerinde durmayan genellikle çalışmayı sevmeyen tiplerdir. Bunları kınama anlamında pilavdan dönenin kaşığı kırılsın denmiştir. Hani toplumda dönek diye argo bir kelime vardır. Bu mesele biraz onu anımsatıyor. Bir işe başlamışsak onu sonuna kadar devam ettirmeliyiz. Bir yere kadar gelip de geri dönmek, ayıplanacak, kınanacak bir durumdur.

Hayat devam ettiği sürece çalışmak her birimiz için es geçilmemesi gereken önemli bir zorunluluktur. Girdiğimiz bir iş hoşumuza gitmese bile, iş ortamına ayak uydurmalı, elimizden geldiği kadar özenle çalışmalıyız. O iş bitmeden yarısında ben bu işten vazgeçiyorum, ne haliniz varsa görün gibisinden yarıda bırakmak doğru değildir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski