Bu bölümdeki münazara yazısını incelerken bilgisayar öğretmenin yerini tutamaz ile ilgili yapacağınız münazara için fikir edinebilirsiniz.
Bilgisayar ve öğretmen bilgiyi talep edene öğreten iki araçtır. Öğretmen insandır, anlatır, tekrar eder, ses tonunu, beden dilini devreye sokar. Gözüyle bakarak öğrencinin neyi anlayıp anlamadığını bilir. Bilgisayar her bilgiyi kayıt altında tutar, saklar ve öğrenmek isteyen için vazgeçilmez bir kaynaktır. Ancak ne kadar üstün özelliğe sahip olursa olsun bilgisayar öğretmenin yerini alamaz.
Öğretmene anlamadığınız bir konuyu sorma imkânınız var. Bu durumda konuyu en baştan bir daha anlatabilir. Çözemediğiniz soruları öğretmen açıklar, nelere dikkat etmemiz gerektiğini üstüne basa basa söyler. Bilgisayar robot gibi bir şeydir. Siz açarsınız, bilgileri okursunuz, yazarsınız. Sonra bir daha açarsınız ama konuşma özelliği olmadığı için neyin önemli olduğunu bilgisayar size söyleyemez. Sadece en büyük artısı bilgi elinizin altındadır. Anlatılan bir konuyu öğrendiğinizde bunun öğretmen hemen anlar. Gözünüzdeki ışıktan bu hisseder. Sizi ödüllendirir, gurur duyduğunu belirtir. Öğretmenin başarınız karşısında sizi takdir etmesinin vereceği mutluluğu bilgisayardan asla alamazsınız. İnsan yapısı gereği konuşarak anlatarak daha iyi öğreniyor. Çünkü böyle bir özelliğimiz var. Bilgisayar karşımızdaki robot olarak duygu aktarımında bulunamaz.
Sonuç olarak bir bilgisayar ne kadar üstün teknolojiyle donatılmış olursa olsun bir öğretmenin vereceği etkiyi gösteremez. Öğretmen öğrenciyi çok iyi tanır. Konuyu daha iyi anlayabilmesi için öğrencinin seviyesine inebilir. Yeri geldiğinde tane tane anlatır. Günlük hayattan somut örnekler öğrencinin bilgiyi anlamlandırmasını sağlar. Bilgisayar için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. Dolayısıyla bilgisayardan okurken, dinlerken aynı anda aklınıza takılanları soramayacağınız için bilgisayar öğretmenin yerini tutamaz.
Tags:
Münazara