Empati ile İlgili Konuşma Sınavı

İncelemeniz için yazılan bu bölümdeki konuşma metni empati ile ilgili 2 dakikalık konuşma sınavı sırasında size fikir verecektir.

İnsanların aynı duyguyu hissetmesi birbirini daha iyi anlamalarını sağlar. Bunu empati yaparak anlayabiliriz. Bizler bir şey olduğunda  çokbilmiş gibi davranır, karşımızdaki kişiyi yargılama yoluna gideriz. Oysa önemli olan o kişinin neler yaşadığını, bu yaladıkları karşısında duygu halinin nasıl olduğu anlayabilmektir.

Bilmeden bir yanlışa sürüklenen insanın sonradan aklı başına gelir. Onun karşısına geçip sen neden böyle yaptın, hiç mi aklın yok gibi suçlayıcı, kırıcı bir dille meseleye yaklaşırsak bu sorunu çözemeyiz. İnsanların olduğu her yer de sorun vardır. Zaten insanlarla aramızda yaşanan sorunların çoğu da empati kurmamaktan kaynaklanır. Bazen aklımız başımızdan gider, kontrolü kaybederiz. Ortaya hiç beklemediğimiz kötü bir tablo çıkabilir. Böyle zamanlar empatinin en çok gerek duyulduğu anlardır. Büyüklerin bu konuda bilinçli olması, çocuklara, gençlere empatiye yaklaşması sorunun çözümünü hiç olmadığı kadar kolaylaştıracaktır. Bunun dışında arkadaşlık ilişkilerinde de empati gerekiyor.

Mesela bir arkadaşımız çok sinirli oluyor, bir başkasını üzgün bir halde görüyoruz. Onları anladığımız dilden konuşmalıyız. İlk başta onları sabırla dinlemeliyiz. Ardından neler hissedebileceğini anlamaya çalışmalıyız. Kendimizi onlar gibi görüp ben olsam ne yapardım diye düşünmeliyiz. İşte o zaman empati duygusuna uygun davranmış oluruz. Bu da bizim karşımızdaki kişiyle anlaşmamızı sağlayacaktır. Belki onun halinden anlayıp bir çözüm üretmemize vesile olacaktır.

Sonuç olarak hepimiz insanız. Hayatta nelerle karşılaşacağımızı bilemeyiz.Yaşadığımız durumlar üzücü veya sevindirici olabilir. Bu durumlar karşısında içimizde mutluluk veya acı duygusu ortaya çıkar. Bazen de istenmeyen şeyler yaşanır, sinirlenebiliriz. Bu tür anlarda bizi anlayan birilerinin olmasını isteriz. Karşımıza çıkanlar bizi anlamadan, dinlemeden yargılamaya kalkarsa onlarla anlaşmak imkansız hale gelecektir. Önemli olan bir sorunu çözmek ve anlaşmak olduğu için burada empati kurmak gerekiyor. Empati kurduğumuzda daha iyi iletişim sağlanıyor ve kimse kimseyi yargılamıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski