Kirli Bir Doğada Niçin Yaşamak İstemezsiniz Hikaye Edici Metin

Bu bölümde inceleyip fikir alacağınız metnin sorusu: “Kirli bir doğada niçin yaşamak istemezsiniz?” sorusuna cevap olacak hikâye edici bir metin yazınız. Yazınızı anlatım bozukluğu, yazım ve noktalama kuralları bakımından düzenleyip arkadaşlarınızla paylaşınız.

Sürekli doğada kamp yapan bir aile vardı. Bu aile, yıllar önce aldıkları karavanla şehir şehir dolaşıyor, doğanın farklı yerlerinde birkaç günlüğüne kamp yapıyordu. Önceleri gittikleri her yer temizdi. Daha sonra insanların doğaya müdahalesinin nelere yol açtığını gördüler. Çünkü insanlar acımasızca doğayı kirletiyor, piknik alanlarına çöpler atıyor, cam şişe, izmarit gibi yangınlara yol açan atıklarla doğayı derinden yaralıyordu.

Onlar doğanın temiz olması gerektiğine inanıyordu. Çünkü doğa kirli olmadığı zaman her şey daha güzeldi. Bir gün evin hanımının aklına bir fikir geldi. Akşam karanlığında eşiyle birlikte çaylarını alıp karavandan çıktılar. Ahşaptan yaptıkları küçük çardağın altında, bir göl kenarında huzurla çaylarını yudumlarken fikirlerini eşine anlattı. Ona göre doğanın kirletilmesini durdurmak için çevre ve iklim değişikliği bakanlığıyla iletişime geçmek gerekiyordu. Bakanlıkla görüşüp bu konuda gönüllü olarak yurdumuzun dört bir tarafında doğa kirliliğinin önüne geçmek için kapsamlı bir araştırma yapmak istiyordu. Bu fikri eşinin çok hoşuna gitti.

Zaten bu aile doğa meraklısıydı. Bu fikri hayata geçirmek için bakanlık müsteşarıyla görüştüler. Bakanlıktan olumlu cevap alınca araştırma için hemen harekete geçtiler. Karavanlarıyla, çeşitli bölgelerde kamp yaparak orada yaşayan insanların nabzını yoklamaya başladılar. Kirli bir doğada neden yaşamak istemezsiniz konulu bir araştırma anketi uyguladılar. Anketten aldıkları sonuçlara göre insanların verdiği cevaplar şöyleydi: Kirli bir doğa hayatı olumsuz etkiler. Hayvanların yaşam alanlarını yok eder. Zararlı atıkların yer altı sularına karışmasıyla içtiğimiz suların kirlenmesi insanların ve diğer canlıların zehirlenmesine neden olur. Havadaki temiz oksijen miktarını azaltır. Orman yangınlarına yol açar. Bu sonuçları bakanlığa götüren doğa tutkunu aile, insanların bilinçlenmesinde önemli rol oynadı. Bakanlık bu sonuçları TV aracılığıyla bir programda canlı yayınla halkla paylaştı.

O günden sonra memleketin her yanında doğayı kirletmeme anlamında bir seferberlik başlatıldı. Halk iyice bilinçlenmiş ve çöpler, atıklar, zararlı maddeler, kimyasal atıklar gibi doğayı kirleten hiçbir şey rastgele doğaya atılmadı. Bunun takibini bakanlık yaptı. Halkın bilinçlenmesiyle artık daha temiz bir doğada yaşama imkanı doğdu. Bu çevre dostu aile çok güzel şeylere vesile olduğu için bakanlıkça ödüllendirildi. Milletin de gözbebeği oldular.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski